Alt om bukkejagt – 2023

4.8/5 - (6 votes)

Forberedelserne til årets bukkejagt er for mange allerede i gang. Det er en jagtsæson, som mange jægere værdsætter og prioriterer rigtig højt. Men jagten på den store, flotte råbuk er meget mere end blot at sætte sig ud i tårnet den 16. maj. Vi vil i artiklen her kigge lidt ind på, hvordan du optimerer din bukkejagt og klæder dig bedst muligt på til jagten. Det handler om at skabe noget af sit eget held, og vi ser, hvordan vi gør det.

Indhold

Bukkejagt som jagtform

I Danmark foregår bukkejagten som enten anstandsjagt eller pürschjagt. Begge jagtformer er spændende, og tilbyder jægeren to vidt forskellige oplevelser. Ja, jagten efter en dansk råbuk kan virkelig noget, og du sætter selv sværhedsniveauet.

Anstandsjagt inkluderer ofte et skydetårn eller skydestige. Det er dog også muligt at sætte sig i et læbælte, men dette gør dig mere synlig for vildtet, der både får nemmere ved at se, lugte og høre dig. Et tårn eller stige er offte placeret i læbælter, lysninger, langs skovveje eller i levende hegn på en mark. De er medvirkende til at give dig et godt overblik og hæve dig over rådyrernes bevægelsesgrund.

Bukkejagt jagttårn skydetårn hochsitz

Pürschjagten kræver generelt noget mere af jægerne, der bevæger sig lydløst rundt i terrænet. Det handler om at bevæge sig langsomt frem og gå op i mod vinden. På den måde undgår du, at råbukken får færden af dig, før du ser den. Hyppig brug af din håndkikkert optimerer dine chancer for at opdage vildtet først, da de nemt kan forsvinde i omgivelserne.

Jagttid på råbukken

Den danske bukkejagt foregår fra de tidlige sommermåneder til sommerens højdepunkt. Dette skaber stor variation. Du starter ud, hvor det stadig kan være rigtig koldt om morgen. Foråret er knap går på hæld, hvorfor træer og buske endnu ikke er sprunget fuldt ud, og mange dyr render stadig rundt i vinterdragten. Senere skaber naturen udfordringer, træer og buske står i fuld flora og rådyrene bliver mere inaktive, inden brunsten for alvor begynder. Til gengæld kan du sidde i kortærmede og nyde livet.

ArtJagttid
Råbuk16/05 – 15/07
Buk

Lam
01/10 – 31/01
Opdateret i henhold gældende jagtlov fra Miljøministeriet

Det er tilladt at jage råbukken fra solopgang til solnedgang i hele den ovenstående periode.

Vil du læse mere omkring de generelle jagtider, så kan du finde dem via linket her…

Forbered dig godt

Det er såååå kedelige en ting at få at vide. Men ligesom så mange andre ting, så er forberedelse bare medvirkende til din succes. Især hvis du ønsker at skyde den helt store buk. Lad os på at tage et kig på nogle af de ting, der kan gøre dig klar til bukkejagten den 16. maj.

Kend dit jagtareal

Rådyrerne er polygame dyr, der skifter mellem at gå i spring (, som det hedder, når rådyr flokkes) og splitte op for at gå for sig selv eller i mindre spring, der minder mere om familier. Når rådyrerne og her især bukkene begynder at splitte op, så bliver de også mere og mere territoriale. Dette gør sig især gældende for de ældre og større bukke, der ønsker at have sine råer og territorium for sig selv.

Netop derfor skal du kende dit areal godt. Hvor bevægerne dyrene sig henne, hvornår kommer de forbi og hvilke markeringsposter har de. I takt med at bukkene bliver mere territoriale, så markerer de sig nemlig mange steder samt igen og igen. Dette gør de både med deres urin og med deres opsat, hvor de fejer på mindre træer og buske. Sidst nævnte er klart nemmest at holde øje med.

Kend dine bukke

Du behøves ikke være på fornavn med dem, men det er ikke nogen dum ide at kunne skelne de forskellige bukke, som du har på dit areal fra hinanden. Dette gør din jagt langt mere selektiv, det tilføjer en ekstra dimension til sværshedsgraden og så kan det resultere i en noget mere bæredygtig bestand af rådyr og råbukke.

Ønsker du at holde bare lidt styr på dine bukke eller se, hvad der i det hele taget bevæger sig ude på din jagt, så kan jeg kun anbefale dig at tage af sted. Tag ud på dit jagtareal også, selvom du ikke er i nærheden af nogen jagttid. Se hvad der rør sig, hvor det rør sig og hvordan de ser ud. Jeg selv gør et stor nummer ud af at tage mit kamera med, så er det næsten ligesom at være på jagt. Alle de samme sanser kommer i spil for at få det gode billede.

Bukkejagt buk bukke

Ellers har vi jo heldigvis andre smarte og moderne metoder at tage i brug. Vildtkameraet er efterhånden kommer på de fleste jægers udstyrliste eller om ikke andet ønskeliste. Det er en fantastisk måde at se, hvor der bevæger sig ude på jagtarealet uden at forstyrre omgivelserne. Uanset hvor dygtig en pürschjæger man er eller hvor meget ninja man føler sig, så fanger vildtkameraet næsten altid noget, som du ikke har set.

Skal du bruge et vildtkamera og er du i tvivl om, hvad du skal gå efter? Så har vi lavet en gennemført guide til valg af vildtkamera her…

Huskeliste til bukkejagt

Vi kender det alle sammen, så er dagen kommet – dagen før bukkejagt. Du er måske lige kommet hjem fra arbejde og skal mødes med jagtkameraterne i aften, så det hele er lidt presset. Du skal have pakket grejet og bilen, men hvad skal du egentlig have med? Det er ikke altid nemt at huske, hvad det var, vi havde med sidste år, og hvad det var vi manglede, da vi endelig kom derud. Derfor har jeg prøvet at hjælpe dig lidt på vej med min huskeliste til bukkejagten.

Checkliste til bukkejægeren

Udstyr / JægerenUdstyr / BilenForplejning
☐ Jagttøj☐ Store plastiksække☐ Vand
☐ Indskudt riffel
(m/u lyddæmper)
☐ EngangshandskerKaffe / The
☐ Bundstykke☐ Dunk med vand☐ Sandwich
☐ Magasin☐ Vådeservietter☐ Søde sager
☐ Min. 5 patroner☐ Sæbe☐ Toiletpapir
☐ Håndkikkert☐ Balje til dyret☐ Håndsprit
Jagtkniv☐ Fluenet til dyret
Skydestok☐ Rensesæt til riffel
☐ Jagtstol / rygsæk
☐ Bukkekald
☐ Siddepude
☐ Rensesæt til optik
☐ Myggespray / -net
☐ Kamera / Telefon
☐ Telefonnummer til schweisshundefører – min. 2 stk i nærheden
JagttegnSvensk jagttegn
Våbentilladelse
☐ ID af en art
☐ Kontanter / kort

Bukkejagt i Sverige

Det store land mod nord, som vi en gang mistede Skåne til, rummer fantastiske muligeheder for bukkejagt. Præcis i Skåne drager mange bukkejægere år efter år af sted efter råbukken. Der findes mange store bukke i Sverige, og det er præcis det, der får mange danske bukkejægere til at tage af sted. Derudover rummer landet store areal, hvor jægeren ofte har mange hektar at bevæge sig på i et fantastisk terræn.

ArtJagttid start
Råbuk16/08
Du kan læse mere omkring svenske jagttider på det svenske jagareforbundet.se

Skriv et svar