Shelterpladser i Danmark – 2024

5/5 - (3 votes)

Der er efterhånden rift om de danske shelters og shelterpladser. Naturen er populær som aldrig før og flere har fået øjnene op for shelterture. Mange søger ud til de danske shelterpladser for at få ro samt prøve kræfter med naturen. Danmark er fyldt med gode overnatningsmuligheder, der bare venter på at få besøg. I artiklen her får vi styr på det mest basale.

Indhold

Shelterpladser i Danmark

I vinduet nedenfor kan du se de registrerede danske shelterpladser. Du kan vælge forskellige indstillinger for visning. Her kan du fx både få vist populære vandre- og cyklerstier. Derudover kan du også få vist pladser med specifikke krav. Du kan bruge vinduet nedenfor eller finde samme kort på linket her.

Ønsker du en shelter i haven eller på din naturgrund? Så kan du læse meget mere om mulighederne hos hjemsted.dk

Book shelteren på forhånd

Det kan lyde fjollet, men i takt med Covid-19 plus det at flere og flere søger udenfor, så kan det være en rigtig god ide at booke på forhånd. Derudover sikrer du dig også et sted at sove for natten. Er det en stor shelterplads, så er det ikke sikkert, at du har den helt for dig selv. Derfor skal du være åben for besøg fra andre friluftsmennesker, der enten kommer til fods, på cykel eller måske endda til hest.

Du kan læse meget mere om de forskellige shelterpladser samt vælgedine præferencer på www.udinaturen.dk. Når du har fundet din ønskede plads, så bliver du sendt videre til Naturstyrelsens side, hvor du kan booke din plads i naturen.

Hvad kan du forvente?

Er der nogle toiletforhold, en bålplads, hvor mange shelters er der? Spørgsmålene er typisk mange, når man skal bevæge sig af sted på sheltertur på en nye plads eller for første gang.

På udinaturen.dk kan du læse om rigtig mange forskellige shelterpladser. Hjemmesiden fungerer glimerende i forberedelsesperioden, da der er en rigtig god beskrivelse om de forskellige pladser. Når du har valgt en plads, så kan du se om, hvor mange shelters der er, om der er et muldtoilet, bålplads og meget meget mere.

Du ved selvfølgelig aldrig, hvad du går i møde i forhold til, hvordan pladsen ser ud. Men der er på de fleste pladser lavet ordensregler, som skal følges af de besøgende. Dette gør sig gældende om, du blot kommer for en hyggelig eftermiddag, eller om du bliver hængende natten over.

Forbered dig på sheltertur

Det er aldrig en skidt ting at møde forberedt op til noget. Når det kommer til sheltertur, så kan det klart også anbefales. Der er forskellige faktorer, som smart at have i mente, inden du drager af afsted.

Vejret

Rigtig mange husker altid at tjekke vejret for om, der skulle komme regnvejr eller solskin – om der er vind eller ej. Men de færreste sætter vejret i sammenhæng med deres tur. Hvad skal det så betyde? Jo, det skal såmænd betyde flere ting.

Vi kan alle sammen forholde os til om, hvor mange grader der er, og om solen skinner eller ej. Men vinden er en stor spiller, når vi snakker om vejret. Ligeledes bør den også spille ind, når du skal vælge, hvor shelterturen skal gå hen. Er shelterens åbning fx i den retning, hvor vinden kommer fra, og er der ikke et vindskjold – så skal du enten lave dit eget eller vælge en anden plads – ellers kan det hurtig blve rigtig godt koldt og vådt. Ifølge DMI er den hyppigeste vindretning i Danmark fra vest, hvilket er tænkt ind på de fleste pladser. Men ingen regler uden undtagelser, så tjek vejret og tænk på vejret, når du skal vælge din plads.

Find vej

Det er langt fra alle shelters, som du kan køre direkte til og har du planlagt at vandre blandt flere, så er det en rigtig god ide at have et godt kort ved hånden. Stort set alle har den dag i dag en smartphone, hvilket kan hjælpe én rigtig godt på vej. Men på sådan en sheltertur så er strøm ikke altid det, der er allermest af. Derudover er strømmen typisk gerne noget, som du vil spare til en mere seriøs situation. Så overvej et kort eller forbered dig godt inden turen, ellers kan du også vælge en skiltet vandreruten.

Mayday mayday

Skulle uheldet nu være ud, så er det altid godt at være forberedt på det. Sørg altid for at have et førstehjælpskit med på din sheltertur. Det skal være opdateret og fyldt op, således du ikke mangler noget deri, som du måske allerede har brugt det sidste af. Sikkerhed fremfor alt, når vi bevæger os ud i naturen, hvor der måske er lidt længere end normalt til ekstra hjælp.

Vi anbefaler også, at du downloader appen 112app, inden du bevæger dig af sted på tur. Appen gør det hurtigt og nemt at få kontakt til 112, og bruger du appen, så tilkendegiver du også din præcise lokation over for alarmcentralen, således kan få hjælpe endnu hurtigere. Så hent appen – sæt den op, få styr på sikkerheden og nyd din sheltertur.

Pakkeliste til shelterturen

Det er altid en god ide at orientere dig om, hvad der findes på den shelterplads, som du har udvalgt dig forud for din sheltertur. Der findes heldigvis rigtig mange shelterpladser i Danmark, men de varierer stort set alle sammen i forhold til hinanden. Dette er både godt og skidt, kan man sige. Der findes nogle shelterpladser med toilet og nogle uden, der findes nogle med bålrist og andre uden. Så for at sige det kort og godt, så varierer stort set alle shelterpladser, og din pakkeliste bør tilpasset omstændighederne. Nedenfor finder du min pakkeliste, som du kan tage udgangspunkt i og tilpasse, så den passer til din sheltertur.

Shelterplads sheltertur shelter pakkeliste rygsæk vandrestøvler kamera spisesæt kniv dolk multitool økse

Pakkeliste til shelteren

Bål / shelterpladsOvernatning
☐ Krus, tallerken og bestikSovepose
☐ Skærebræt og skærekniv ☐ Hovedpude
☐ Grej til opvask☐ Liggeunderlag
☐ Gryder, pande el. Trangia☐ Myggenet
☐ Gas og blus *☐ Natlampe
☐ Økse og/eller sav Telt **
☐ OptændingsmaterialeRygsæk
☐ Brænde☐ Tarp + reb
☐ Lighter, tændstikker, tændstål
☐ Arbejdshandsker
* Hvis det ikke er muligt at lave bål.
** Hvis I er flere end shelteren kan rumme

Pakkeliste til dig

Personligt / HygjeineDiverse
☐ Tandbørste / tandpasta☐ Førstehjælp kit
☐ Håndsprit eller sæbe☐ Pandelampe
☐ Myggebalsam☐ Lommelygte
☐ Solcreme☐ Fyrfadslys
☐ Toiletpapir☐ Dolk
☐ Vand i dunk ☐ Lommekniv / multitool
☐ Ørepropper☐ Telefon (kamera og SOS)
☐ Rene underbukser☐ Powerbank
☐ Tørre strømper☐ Siddepuder
☐ Ren T-shirt☐ Affaldsposer
☐ Gode støvler☐ Lille skovl*
* Hvis ikke der findes et toilet

Skriv et svar