Letvægtstelt – Komplet guide – 2023

4.5/5 - (8 votes)

Er du ude efter et telt, der både er kompakt og ikke vejer alverden, så vil et letvægtstelt lige være dig. Det er særdeles populært med letvægtsudstyr, når vandrestøvlerne spændes, og der vandretur på tidsplanen. Teltet er nok noget af det backpacker og vandreudstyr, der vejer mest. Derfor kan det også betale sig at lede lidt efter det rigtige telt, der både er let og kompakt. Heldigvis er der håb forude, da teknologiens udvikling bidrager positivt til endnu bedre udstyr. Læs guiden her og bliv klogere på, hvilke parametre du skal have for øje, når du skal vælge dit letvægtstelt.

Indhold

Telttur i Danmark

Der er en kæmpe interesse for at overnatte i naturen, hvilket er meget forståeligt. Der er findes mange gode grunde til at bevæge sig ud i den danske natur. Der er noget fantastisk over at vågne op til fuglekvidderen og frisk luft lige fra morgenstunden, og så har du masser af plads omkring. En ting, der gør dette endnu federe, er, at du kan opleve det hele helt gratis. I virkeligheden har du ikke behov for meget mere end et liggeunderlag og en sovepose. Jeg anbefaler dog, at du tager et letvægtstelt med i rygsække, så du kan søge i ly for regn, sne og dug. Derudover er det en god ide at vælge noget udstyr, der passer til det danske varierende vejr og til dette hjælper jeg dig.

Du kan blandt andet læse en guide til valg af sovepose, så du kommer afsted med en sovepose, der passer til dine behov.

Der findes mange fordele med de nye ændringer i lovgivningen, der netop gør det muligt for os at tage på telttur i over 278 forskellige skove rundt om i Danmark. Med fri teltning behøves du nemlig ikke at spørge om lov eller booke en plads på forhånd for at tage på tur i naturen. Den nye ordning kan gøre dine ture mere spontane og fleksible, og du kan i højere grad tage det hele lidt mere, som det kommer. Der findes nu oceaner af muligheder for at opleve nye eventyr ude i danske skove med over 278 gratis overnatningsmuligheder. Du kan blandt andet tage til Svinkløv Plantage i Thy, Anebjerg Skov ved Skanderborg eller Granløse Ore ved Farum.

Har du tænkt over, hvordan du skal slæbe alt dit udstyr med på telttur? Jeg vil anbefale dig en god vandrerygsæk, du kan læse vores komplette guide om vandrerygsække her…

Vigtige skrevne og uskrevne regler

For at vi alle sammen fortsat kan få glæde af fri teltning i Danmark, så findes der nogle vigtige regler og principper, som skal overholdes. Denne liste stammer fra naturstyrelsens hjemmeside, hvor du siden kan læse alle reglerne for fri teltning i Danmark samt finde en oversigt over de 278 statsskov, som du har mulighed for at overnatte gratis i.

Regler er for fri teltning er som følger:

  1. Det er ikke tilladt at overnatte mere end én nat på samme sted.
  2. Der må ikke slåes mere end to telte op samme sted.
  3. Der må ikke slåes et telt op, der er større end et tre-personers telt.
  4. De opsatte telte må ikke være til syne for drifts- og beboelsesbygning, hvilket fx er bilveje, naboer og campingspladser.
  5. Der må ikke anvendes åben ild uden for de allerede indrettede bålpladser.
  6. Et feltkøkken må kun anvendes, hvis det er et såkaldt stormkøkken, hvor brænderen er skærmet som fx Trangia. Af hensyn til brandfare må dette ikke placeres oven på nåle, blade eller andet brændbart materiale. Det bedste vil være, hvis du kan placere stormkøkkenet oven på en sten eller lignende.
  7. Det kan være skove, der er helt lukket for brug af åben ild, hvilket du skal være opmærksom på. Dette kan være på grund af tørke, hvor det heller ikke er tilladt at bruge de indrettede bålpladser eller stormkøkkener. Disse eventuelle lukkede skove vil være oplyst på Naturstyrelsens hjemmeside.
  8. Motoriseret køretøjer må ikke benyttes som transport på skovens veje.
  9. Der må ikke opsættes telte i klitter, strandbredder, enge, moser, heder mv. eller i andre lysninger, der indgår i de udpegede skove.
  10. Du skal efterlade pladsen ren og uforstyrret, hvilket vil sige, at du rydder op efter dig selv og alt affald tages med.
  11. Det er ikke tilladt at udvise støjende adfærd, hvilket vil sige, at der ikke må benytte højtaler, radio, musikinstrumenter eller lignende på en støjende måde.

Regler er opsat, således vi alle kan få glæde af naturen og sammen passe godt på den.

Telttur Letvægtstelt skovtur grantræ
Det er bare med at komme af sted og finde din plads under trækronerne.

Guide til letvægtstelt

Inden du begiver dig ud og køber et letvægtstelt, så anbefaler jeg, at du have orienteret dig lidt inden og skabt en forståelse for, hvad man skal være opmærksom på med telte. Dette kan guiden her forhåbentlig hjælpe med. Der er nemlig nogle ting, som du skal overveje, før du køber. I artiklen her kommer vi ind på forskellige faktorer, som du skal være opmærksom på, disse er:

  • Vægt
  • Rummelighed
  • Ventilation
  • Opbevaring
  • Vejrbeskyttelse
  • Pris

En vigtig ting at bide mærke i er den relation, der er imellem de valg, som du træffer, når du skal vælge dit telt. Typisk vil du se, at dét, som du vælger fra og til, har en virkning på noget andet. Ofte går vi på kompromis med noget eller tilføjer lidt ekstra komfort, der så gør teltet tungere.

Vægt

Du er på jagt efter et letvægtstelt, så det er klart, at vægten ligesom har stor betydning for dit valg. Men hvor meget snakker vi egentlig, når vi snakker om at spare vægt? Vægten skal varierer rigtig meget. Ønsker du et super billigt telt, så skal du nok ikke regne med, at det også er super kompakt og let. Har du et halvgammelt telt fra starten af 00’erne, så kan du godt forvente at spare en delt vægt i forhold til de tidligere versioner. Er du den helt hardcore backpacker, der ønsker en let og minimatisk oppakning, så kan nogle 100 gram være en verden til forskel for dig.

Teltet er noget af det friluftsudstyr, der vejer allermest. Det betyder også, at det er her, hvor du virkelig kan spare vægt ved at vælge det rigtige telt. Den dag i dag findes der nogle utrolige lette telte, så der skulle være rig mulighed for, at du også kan spare noget vægt.

Men det er også vigtigt at forstå, hvad det er, der vejer i et telt. Stængerne er nok det først, som man kan pege på. Er de lavet i aluminium er de typisk tungere, end hvis de er lavet i carbon eller bambus. Tænker vi på teltet i sig selv, så er en almindelig tommelfingerregel; Desto lettere det er, desto mindre slidstærk og rummeligt er det. Sådan er det bare, vi går næsten altid på kompromis for at få vægten ned. Stængerne er et godt eksempel, hvor vi ikke går på kompromis, men til gengæld stiger prisen typisk. Endvidere vil et letvægtstelt ofte også tilbyde færre smarte features som fx meshlommer, ventilationsmuligheder og andre smarte løsninger.

Rummelighed

Når vi kigger på rummeligheden af et telt, så ser vi på længden, bredden, højden og så teltets form. Formen er her væsentlig at kigge på, når du skal træffe dit valg. Da teltet dimensioner kan fortæller noget om, hvor rummeligheden er placeret i teltet. Skal du bevæge dig meget rundt og har behov for højden i teltet eller sætter du mere pris på gulvpladsen? Derudover er placeringen af ind- og udgang samt fortelt, sidetelte samt rum til diverse udstyr også medvirkende dele til at give en fornemmelse af mere rummeligt telt.

Du bør derfor gøre dig overvejelser om, hvor rummeligt dit telt skal være. Snakker vi om et telt til dig eller til hele familien, hvilket sagtens kan lade sig gøre. Men så er det nok en god ide dele teltet op eller i det mindste oppakningen. Endvidere skal du også overveje, hvordan vil du bruge teltet. Vil du opbevare dig meget derinde eller vil du have en tarp med, således du ikke har behov for så stort et telt, da du har læ udenfor teltet også.

Ventilation og åndbarhed

Ventilation og åndbarhed af dit letvægtstelt har stor betydning for din nattesøvn, hvilket kan være alfa omega, hvis du er på vandretur. Mange billige telte tilbyder ofte en dårlig ventilation og åndbarhed. Dette kan resulterer i fugt på indvendig side og samtidig være skyld i, at dit tøj og oppakning inde i teltet er helt fugtigt. Er planen, at du skal bruge teltet om sommeren eller tager det med sydover under varmere himmelstrøg, så er den god ventilation og åndbarhed højt værdsat. Jeg taler af erfaring.

Der findes ofte en form for ventilation i toppen af teltet, ligesom disse også findes ved døren og eventuelle vinduer. Antallet varierer stort fra telt til telt, så har dette betydning for dig, så er det værd at kigge efter. Åndbarheden på et telt er for de fleste kvalitetsmærker oplyst, og dette er en indikator for, hvor åndbart materialet, som teltet er lavet i, er.

Opbevaring

Ligesom så mange andre telte tilbyder letvægtstelte også flere opbevaringsmuligheder i form af meshlommer i kabinen. Jeg benytter ofte disse lommer til alle det grej, der er bruges oftest. Derudover kommer jeg også alle mindre og mere værdifuld ting i disse lommer, så de ikke forsvinder.

I mit telt har jeg gjort plads til, at jeg kan opbevare min oppakning på teltbunden, således det ikke skal stå på jorden med risiko for at blive vådt. Der er nogle, der foretrække at kunne pakke tingene helt ud, hvilket selvfølgelig også er rart, hvis man slår lejr samme sted i flere dage.

Pakkevolumen

Denne faktor er sådan set rimelig simpel: Mindre telt, mindre pakkevolume. Et trelags letvægtstelt vil meget naturligt fylde mere end et tolags telt fx vil gøre. Flere ventilationslommer samt opbevaringslommer vil også få pakkevolumen til vokse – vi er nede i småtingsafdelingen, hvor herrebevares – Pointen er bare, at de valg vi træffer, når vi vælger et letvægtstelt, har betydningen for andre ting.

Holdbarhed

Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og det kan sagtens lade sig gøre at få nogle letvægtstelte, der er meget lette og stadigvæk meget holdbar. Dette har typisk dog en rigtig stærk indflydelse på teltets pris, der vil være noget højere. Man kan derfor vælge at gå lidt på kompromis med vægten og få et teltet, der er ekstra holdbar.

Det afgørende for holdbarheden er materialevalget og tykkelsen herpå. Mange letvægtstelte benytte ofte tynde materiale for at få vægten ned, men ligeledes går holdbarheden også typisk ned for disse.

Vejrbestandighed

Stort set alle letvægtstelte, som du finder i Danmark, er vand- og vindtætte. Skulle det ske, at der er et telt, som du kan købe, der ikke er dette, så vil det mange gange være tydeligt markeret. Et vand- og vindtæt telt af fornuftig kvalitet vil kunne klare alt slags vejr. Der er nogle, der vil være bedre isoleret mod kulde end andre, mens der er andre, der er bedre egnet til sommerbrug. Forskellen ved disse findes typisk ved antallet af lag teltet består af.

Din prioritet ved valg af et all around letvægtstelt bør ligge på det yderste lag, altså yderteltet. Det er dette, der skal tage fra mod regn, blæst og sne, og samtidig står det for at beskytte inderteltet. Derfor bør du se dig om efter et letvægtstelt, der består af et solidt ydertelt – det har stor betydning for din oplevelse. Kvaliteten ligger ikke kun i at holde så meget vand ude som muligt, den ligger også i, at den kan klare den første opgave og stadigvæk være åndbar.

Pris

Desto flere penge du ligger her, desto større telt, bedre ventilation og holdbarhed, flere brugbare funktioner og mere vejrbestandigt letvægtstelt får du. Kort sagt, desto mere du kræver af dit letvægtstelt desto mere skal du forvente at give for det. Men du skal tænke teltet som din base – dit hjem – for den uge eller to, du er af sted. Derfor kan du også spørge dig selv, hvor meget du er villige for at ofre på dette? Det er bedre lige at kaste nogle hundrede kroner ekstra efter et godt telt, og så sparer dem på noget af alt det andet ‘uundværlige’ smart-i-en-fart-grej.

Skriv et svar