Sådan fanger du hornfisk i 2024

4.1/5 - (17 votes)

Denne artikel indeholder annoncer

Mange betegner hornfisken som en bifangst, når de fx fisker efter havørreder. Men der er absolut ingen grund til at se hornfisk som en bifang. De er en fantastisk figther i vandet og med en ganske simpel tilberedning, så smager de faktisk slet ikke så dårligt endda. Så lad os kigge på, hvad hornfisken er for en fisk, hvordan vi skal fange den, hvornår det er bedst at fange dem, samt hvordan disse fisk, der er fuld af ben, nemt og godt kan tilberedes.

Indhold

Hvad er en hornfisk?

Hornfisk er en aflang, nålformet rovfisk, der bevæger sig super hurtigt gennem vandet. Dens spidse næblignende kæber er fyldt op med en masse små skarpe tænder, som den bruger til at spise krebsdyr og diverse små fisk i havet. De lever egentlig i det østlige Atlanterhav, hvor de lever ude på det åbne hav. Ofte bevæger de sig i store stimer tæt på overfladen, men i søgen efter føde vandrer de også ind på lavere vande, hvilket de også gør for at gyde. I april-maj trækker de lange, smalle fisk til danske farvande, hvor du har mulighed for at fange den stærkt, kæmpende fisk.

Som sagt så jager fiskene både krebsdyr og små fisk, og måden de jager på er at bruge deres store adræthed til at slå deres bytte ud. De svømmer op på siden af deres bytte og slår det ud af balance med deres stærke krop. Derefter fortsætter de jagten ved at trække om bag byttet igen for at sluge byttet. Dette er god viden, når vi senere skal kigge ind på, hvordan vi fanger dem.

Du har mulighed for at fange hornfiskene i alle størrelser her i Danmark. De bliver typisk op til 75 cm med en vægt op til 1 kilo, men de fanges både i større og mindre versioner herhjemme. Faktisk er de set helt op til 1,2 meter herhjemme med en kampvægt på næsten 2 kilo.

Hvornår kan du fange hornfisk?

Som nævnt så trækker hornfiskene ind i de danske farvande i starten af april og ind i maj. Men i teorien strækker sæsonen sig helt hen i august og september, hvor antallet dog ikke er lige så stort.

De første hornfisk begynder altså at vise sig i starten af april, men det er først hen slut i april og start maj, hvor fiskeriet virkelige topper. De ankommer store stimer, hvilket skaber muligheder for hele familien samt erfarne og uerfarne lystfiskere.

ArtFiskesæson
HornfiskStart april – september
I henhold til fiskestyrelsen, så findes der ingen mindstemål på disse.

Har du styr på fredningstider og mindstemål for de danske saltvandsfisk? Ellers kan du finde en oversigt over disse på linket her…

Bedste tidspunkt på dagen at fange hornfisk

Hornfiskene er meget aktive og jager hovedsaligt om dagen. Normalvis vil jeg fremhæve at morgen og aften, hvor der er størst variation i tiden, er bedst. Men i dette tilfælde kan du opleve succes med fiskeriet gennem alle dagstimerne. Det er derfor også en af grundene til, at de lange, smalle fisk er hyppigt set på havnen, hvor lystfiskerne kan trække dem op. Ligeledes er dette også årsagen til, at de egner sig godt til nybegynderne og børnefamilierne, der vil ud og have nogle gode oplevelser.

Hvor kan jeg fange hornfisk?

De sølvblanke torpedoer er en saltvandsfisk, hvilket betyder, at du kan finde og fange dem på kysten samt i de danske fjorde. De kommer hertil for at føre deres generation videre, og i mellemtiden søger de alt det føde, som de kan finde. Det vil sige, at du kan finde dem der, hvor maden bliver serveret. På kystlinjen er det især steder, hvor der findes masser ålegræs, som små fisk og krebsdyr kan gemme sig i. De søger ikke kun føde i ålegræsset, men bruger det også til at gyde i. Dermed er det et rigtig godt sted at starte.

Hornfisk fiskepladser fiskespots danmark
Disse er dog ikke de eneste steder, hvor du kan fange hornfisk, men blot nogle af spotstederne, hvor fiskeriet er rigtig godt.

Hvordan fanger man hornfisk?

Hornfiskene, der trækker ind i de danske farvande, kommer her for at gyde, men det betyder ikke, at de ikke aktive jager, mens de er her. Faktisk er de meget aggressive jægere, hvilket gør dem ganske nemme og attraktive at fange.

Vidste du, at du skal have fisketegn, før du må begynde at fiske efter hornfisk, hvis du er over 18 år? Du kan læse mere om dansk fisketegn her…

Fang hornfisk på en spinnestang

Fiskeriet på spinnestangen er klart den mest udbredte fiskemetode ikke kun for for denne fiskeart, men også i det hele taget. Dette skyldes især, at sværhedsniveauet ikke så højt, hvorfor nye og mindre erfarne lystfiskere foretrækker denne form – også for de lystfiskere, der ikke fisker så ofte, er spinnefiskeriet værdsat. Man skal dog ikke tage fejl, der er masser af plads til at nørde på området og fiskearter, de er yderst svære at fange også på en spinnestang.

Hornfiskenes fødekilder beror, som vi lærte tidligere, især på krebsdyr og små fisk – typisk andre fiskearters yngel, selvom de også er kannibalister vil spise fisk af deres egen art. Derfor skal vi have dette i mente, når vi skal vælge vores agn (blink, spinnere, woblere m.fl.). Min erfaring er især, at aflange blink, der er sølv og blanke, fungerer super godt. De er dog rimelig aggressive jægere og vil i mange tilfælde jage de fleste små fiskeimitationer. Endvidere fungerer det også super godt at fiske med børsteorme, da netop børsteormene også begynder at kigge frem, når hornfiskesæsonen topper. Så vil du virkelig ud og fiske efter de sølvblanke tornadoer, så er det en af disse, som jeg vil anbefale dig.

Find hjælp til de nemmeste og bedste fiskeknuder her

Silkekrog til hornfisk

Så tænker du nok, at skal jeg fiske uden krog? Og det korte svar er ja og nej, du skal nemlig bruge en anden form for krog. Dette er en ting, som jeg også klart vil anbefale dig, hvis du vil fiske med blink eller spinnere. Du skal droppe den tre krog, som du garanteret kender, som de fleste blink bliver solgt med. Krogen piller du af, mens du lader springringen blive siddende og i stedet bruger du en silkekrog.

En silkekrog er en masse silketråde, der er bundet sammen, så de tilsammen udgør en løkke. Disse kommer i et hav af farver, og det er svært at fremhæve den ene frem for den anden, da det ikke rigtig er silkekrogen, som hornfisken går efter. Jeg foretrækker dog typisk rød, orange eller gul. Denne sætter du på springringen. Du kan enten åbne springringen op og fører silkekrogen sådan. Jeg plejer nu bare at tage silkekrogen og fører gennem springringen, og derefter igennem sin egen åbning, hvorefter du strammer, således den låser sig selv. Det er det hurtigt og fungerer ganske godt.

Der er mange fordele med silkekrogen, og en af dem er at undgå et stort antal fejlkrogninger på hornfisken. Den rager jo ved at slå deres bytte ud med kroppen. Når den trækker sig tilbage, er det ikke umuligt, at du kan fejlkroge den i siden, hvilket vi gerne vil undgå.

Silkekrogen fungerer godt til hornfisken, fordi den netop har de lange kæmpe og de mange små skarpe tænker. Næbet bliver viklet ind i silketrådene, og på den måde fanger du din hornfisk på en god og skrøbelig måde. Dette er især også godt, hvis du vil sætte fisken uden igen – en såkaldt catch’n’release.

Kombinere hornfisk med sildefiskeriet

Dette er meget anvendt og næsten fjollet ikke at gøre for at få lidt ekstra på krogen, hvis du er afsted med ungerne. Når du fisker efter sild, så anvender du et såkaldt sildeforfang, hvor der skal noget vægt i enden for at få det til bunds. Det er meget almindeligt, at der her bruges et sildelod, men du kan med fordele skifte dette ud med et blink. På den måde optimere mere du chancerne for en ekstra fangst.

Sildesæsonen og hornfiskesæson falder nemlig lidt ind over hinanden, hvilket giver mulighed for, at man kan fiske efter begge arter.

Fang hornfisk på flue

Mange fluefiskere støder på hornfisken, når de bevæger sig ud i bølgerne på kysten og i fjordene i søgen efter havørrederne. De oplever dem derfor ofte som en bifangst, hvilket måske ikke altid er på sin plads. Jeg kan sagtens forstå, at de kan blive en smule irriterende, når de man bare gerne vil finde en havørred, og den ene hornfisk efter den anden springer på flue – jeg har selv været der. Men hvor alting er, så er hornfisken en sjov figther, som du egentlig i ligeså høj grad kunne tage ud og fiske efter.

Hornfiskene spiser stort set det samme som havørreder. Så når man skal vælge en flue, som skal passe til fiskeriet, så vil jeg gå med små fiskeimitationer eller krebsdyr. Pattegrisen i grå, synes jeg, fungerer rigtig godt. Når vi kommer lidt længere hen på sæsonen, hvor sand- og børsteormene begynder at kigge frem, så kan en imitation heraf også være ganske effektiv. Selvom hornfisken har lange smalle kæmper, så skal man ikke lade sig skræmme af at tage en større flue på. Det er hovedsagligt krogstørrelsen, som ikke skal blive alt for stor.

Hertil vil jeg påpege, at det også sagtens kan lade sig gøre at benytte silkekroge samme med fluefiskeri, hvor silkekrogen fæstnes til fluens krog. Læs mere om det ovenfor.

Gode tips til at fange hornfisk

  • Spol hurtigt indHornfisken er en lynhurtig jæger og suser gennemvandet med fuld fart, det er ikke uden grund, at den har øgenavnet torpedofisken. Du kan derfor også spole hurtigere ind end normart.
  • Hold linen stramDe aktive jægere jager som tidligere nævnt i overfladen af vandet. Derfor har de det også med at springe op over overfladen, når de først er kroget. Hold derfor linen stram, så du ikke mister din fisk i farten.
  • Optimer dine chancerFind steder med gode strømforhold, ålegræs eller dybt vand tæt på land, såsom en havn eller lignende. Her vil hornfiskene ofte holde til. Derudover kan du også holde godt øje med vandoverfladen, idet vandet nærmest vil ‘koge’, når hornfiskene jager deres bytte op til overfladen.

Rengøring af hornfisk

Desværre har hornfisk et ryg for at være en dårlige spise, hvilket jeg ser som en stor fejltagelse. Det er rigtigt, at den har mange ben, hvilket kan gøre den svær at filetere med en almindelig filteringskniv. Dette kan man løse ved enten at tilberede fisken hel eller benytte sig af det rigtige værktøj.

Til at rengøre og klargøre en hornfisk findes der et værktøj, der hedder en udbener eller nogle kalder det også for en hornfiskejern. Dette bruger man til at filtrere fisken, således man får en aflang filet uden ben, der efterfølgende nemt og lækkert kan steges på panden.

hornfisk udbener hornfiskejern

Hornfiskejern

Fremgangmetoden er simpel:

  1. Rens hornfisk for indvolde
  2. Lav et snit på begge sider af hovedet og placerer fisken med ryggen op af
  3. Skær den yderste centimeter af hver filet, så får du nemmere ved at løsne benene
  4. Hold godt fast om hovedet og placerer udbeneren i toppen af fileten, og kør nu udbeneren ned langs ryggen på fisken – start fra hovedet. Fortsæt ned mod haleroden til du ikke kan komme længere. Du vil opleve, at benene skrabes ud af hornfisken.

Find udbeneren/hornfiskejernet her til kun 169 kr.

Opskrift på hornfisk

For mange ben og for lidt kød er de fleste undskyldning for ikke at tage hornfiskene med hjem og serverer dem for familien. Dette er dog en skam, da de slet ikke smager så dårligt endda. Ganske rigtigt, så der nok nogle stykker til for at kunne afholde den helt store familiesammenkost, men den fungerer rigtig til en forret eller på en rugbrød, som jeg oftest gør.

Grill hornfisk

Jeg griller ofte mine hornfisk, da det rent praktisk er nemt og så smager det bare super godt. Det kræver egentlig ikke alverden, og jeg vil nedenfor opsætte de ganske simple punkter, som jeg gør igennem, når jeg laver hornfisk. Det er en simpel opskrift, som jeg har udviklet lidt hen af vejen, som typisk varierer lidt for hver gang, jeg laver den. Du kan derfor også sagtens ligge nogle ingredienser til eller trække nogle fra, alt efter hvad du synes om. Lad os se på det.

  1. Tænd op i grillen, så den har middelhøj varme – du kan lave din hornfisk på både kul- og gasgrill, ligesom det også sagtens kan lave det over bål.
  2. Rens fisken og skyl den godt – du kan grille fisken hel eller dele den op i flere fileter ved blot at skære den over, som det passer dig.
  3. Lig den renset fisk i staniol, der er stort nok til, at du kan pakken fisken helt ind i det.
  4. Kværn salt og peber på både indvendige og udvendige side af fisken – vil du være lidt god ved dig selv, så er en pebermix særdeles god hertil.
  5. Skær nogle skiver citron og fordel dem ovenpå fisken – Hertil kan du også tage nogle persille toppe og ligge inden i fisken.
  6. Tilsæt nu gerne flere skiver af smør og lig dem oven på fisken, hvorefter du lukker staniolen om fisken.
  7. Lige nu den indpakket hornfisk på den varme grill.
  8. Den skal cirka have omkring 7-10 minutter, men jeg vil tilse den undervejs – Når skindet slipper kødet, og kødet har ændret tekstur, så er fisken klar.
  9. Tag fisk af grillen og ud af staniolen og læg den på et skærbræt.
  10. Nu skulle du gerne kunne pille skindet af uden problemer, og derefter bruge en gaffel til roligt trække kødet af knoglerne – Der er mange ben, og det er med ikke at gå for voldsomt til værks, når du skal trække kødet af benene. Træk oppe fra rygraden og ud mod benenes spids.
Opskrift hornfisk rugbrød grill

Spis hornfisken til en salat og med nogle nye kartofler eller gør som jeg, og læg den på nogle skiver nybagt rugbrød. Det smager himmelsk. Jeg kan godt lide at smøre rugbrøden med lidt hjemmelavet mayonnaise, hvorefter fisken kommer på. Til sidst topper jeg maden med lidt purløg og rødløg – du kan lave lidt røræg og ligge ovenpå, det er super godt!

Velbekomme – siger jeg bare!

Skriv et svar