Tidevandstabel 2023

4.4/5 - (7 votes)

Komplet tidevandstabel for den danske kystelinje, de danske fjorde og øer. Nemt og hurtigt kan du tjekke tidevandet højde for en givet destination, på en givet dato for et givet tidspunkt. Alle vandhøjder er estimater for den pågældende dato og tidspunkt, hvorfor du godt kan opleve udfald, hvor højden på tidevandet ikke stemmer overens. Tiderne er til gengæld glimerende estimater, der sagtens kan bruges til at planlægge din næste fisketur om, du så skal afsted i både eller waders.

Indhold

Tidevandet og vandstands betydning for fiskeriet

Tidevandet er den af de største spillere, når vi snakker om indflydelse på det miljø, som vi lystfiskere og de fisk, som vi efterstræber, bevæger os rundt. Det har kæmpe betydning for vandmiljøet og flytter på store vandmængder. Når tidevandet er på sit højeste skaber det muligheder for en masse nye fødekilder for de små fisk. De små fisks søgen efter mad i de nye vande resulterer i, at de større rovfisk også søger længere ind for at jage de små fisk. Det er tale om noget så naturligt som fødekæden og resultaterne af den.

Fiskeriet er mest påvirket af tidevandet på de åbne kyster, hvor tidevandet regelmæssigt flytter sig i takt med månen. Her har fiskene typisk indstillet sig på en fast rytme, som de har tendens til at følge. De søger ind i takt med, at vandstanden stiger og sårbare fødekilder frigøres, og så søger de ud igen, når vandet begynder at falde. Som lystfisker i waders, så sættes der nogle naturlige grænser for, hvor langt vi kan nå. Det er derfor en super god ide at have styr på tidevandet. På den måde skaber du de bedste forudsætninger for dig selv og din succes.

Vandstandsmålinger – seneste 24t

DMI har lavet et kort, hvor du kan se de seneste vandstande fra danske havne rundt om i Danmark. Kortet skan du finde på deres side via linket her. Vinduet viser i første omgang de seneste målinger af vejret. Ændrer du laget i højre hjørne, så kan du ‘Vandstand’, hvorefter du får vist de seneste vandsstandshøjder i cm.

Hvad er en vandstand?

Vandstanden kan også betegnes vandoverfladens niveau. Denne bliver målt både i søer, åer og i havne, der ligger både ud til kysten eller inde i fjorden. Denne har især betydning for store skibe, der enten skal sejle gennem en fjord eller ligge til en havn. Men vandstanden kan også have betydning for dig som lystfisker. Der er forskellige faktorer, der påvirker vandstandens højde, og det kan være alt fra vinden til det atmosfæriske høj- og lavtryk, der kan få vandstanden til at falde eller stige. I de tilfælde snakker man om højvande og lavvande.

Hvad er lavvande?

Det giver langt hen af vej nok sig selv, men lavvande er altså, når vandet trækker sig tilbage på kysterne og i fjordene. Dette kan foregå ret hurtigt i takt med, hvor hurtigt tidevandet ændre. Når vandet trækker sig, så vil man typisk snakke om, at vandet ebber ud. Derfor kaldet lavvande også ebbe, hvilket er en betegnelse for, at vandet falder mod lavvande.

Lav vande i Limfjorden

Hvad er højvande?

Højvande er det modsatte af lavvande, og det er altså her, hvor vandstanden stiger mod højvande. Igen bliver dette påvirket af tidevandet, der har indflydelse på vandenstanden højde. Er der højvande, så skyldes det mange gange, at tidevandet stiger. Stiger vandstanden op til fuld højvande, altså hvor vi har nået vandoverfladens niveau højste niveau, så vil man betegne dette for flod.

Nedenfor kigger vi ind på tidevandstabellerne for de danske øer, fjorde og kystlinjer. Disse kan hjælpe dig med at forudsige vandoverfladensniveau for en pågældende dato i året 2023. Disse er vejledende og kun gældende for selve tidevandet. Vandstanden kan dermed godt være en anden, idet der kan være andre faktorer, der kan spille ind på denne.

Vidste du, at månefaserne har betydning for tidevandet og dermed vandstanden? Find vores månefase kalender her, og find også ude af, hvornår fiskene er mest jagtaktive i forhold til månen.

Sådan læser du tidevandstabellerne

Heldigvis er det ikke nogen videnskab at læse tabellerne, da DMI allerede på forhånd har gjort det ganske nemt. Lad os gennemgå, hvordan du aflæser tabellerne med et simpelt eksempel

Du vil på fisketur i Lemvig, det skal være søndag den 14. februar. Du er allerede i gang med forberedelserne, da du skal have din halvdovne teenager med. I vil af sted fra morgen af, da du har læst noget om de bedste tider for fiskeri på Outdoorseason.dk. Så lad os kigge i tabellen:

Aflæsning tidevandstabel visualisering

Tabellen viser en nogle rækker og kolonner. På hver A4 side kan du i toppen se, hvor tabellen er gældende for. Derudover har vi typisk 3 måneder og de gældende datoer for den enkelte måned. For hver dato har vi tidspunkt på dagen samt ændringen i vandstanden målt i meter. Så vi skulle af sted på fisketur den 14. februar, så vi suser ned til den 14.

Aflæs tidevandstabel visualisering

Her kan vi altså se, at vandstanden står til at stige med 0,15 meter. En stigning i vandstanden er typisk ikke helt dumt at fiske i, så vi holder fast i datoen og håber, at vi kan få teenageren ud af sengen. Knæk og bræk.

Tidevandstabel – Jylland

Jylland er alligvel så stort, at det er blevet delt ind i Limfjorden, Vestjylland og Østjylland. Du finder nemmest din destination ved at afgøre om den er placeret i Limfjorden, Vest- eller Østjylland, hvorefter du søger efter din destination efter alfabetet.

Tidevandstabel – Limfjorden i vest

Alle destinationer er listet i alfabetisk orden under hver kategori.

Haderslev HavnSe tabel
LemvigSe tabel
LøgstørSe tabel
Nykøbing MorsSe tabel
Rønbjerg HuseSe tabel
SkiveSe tabel
StruerSe tabel
ThistedSe tabel
Opdateret til 2022

Tidevandstabel – Vestjylland

Alle destinationer er listet i alfabetisk orden under hver kategori.

Ballum SluseSe tabel
Brøns SluseSe tabel
Esbjerg HavnSe tabel
FerringSe tabel
Grådyb BarreSe tabel
HanstholmSe tabel
HavnebySe tabel
HirtshalsSe tabel
Høyer/VidåslusenSe tabel
Hvide Sande KystSe tabel
MandøSe tabel
Ribe KammersluseSe tabel
Thorsminde KystSe tabel
Thyborøn KystSe tabel
Opdateret til 2022

Tidevandstabel – Østjylland

Alle destinationer er listet i alfabetisk orden under hver kategori.

AabenraaSe tabel
Aalborg / GrønlandshavnenSe tabel
Aalborg ØstSe tabel
AarhusSe tabel
Als OddeSe tabel
BallenSe tabel
FredericiaSe tabel
FrederikshavnSe tabel
FynshavnSe tabel
Mommark (Fynshav)Se tabel
GrenåSe tabel
HaderslevSe tabel
Hals BarreSe tabel
Hals HavnSe tabel
HobroSe tabel
Horsens HavnSe tabel
HovSe tabel
JuelsmindeSe tabel
Kolding HavnSe tabel
RandersSe tabel
SkagenSe tabel
SønderborgSe tabel
UdbyhøjSe tabel
Vejle HavnSe tabel
Vesterø Havn (Læsø)Se tabel
Opdateret til 2022

Tidevandstabel – Fyn

Alle destinationer er listet i alfabetisk orden under hver kategori.

AssensSe tabel
BagenkopSe tabel
BogenseSe tabel
FåborgSe tabel
KertemindeSe tabel
Odense Fjord / GabetSe tabel
Odense Fjord / Stige ØSe tabel
Odense Kanal / Stige ØSe tabel
SlipshavnSe tabel
SpodsbjergSe tabel
Svendborg HavnSe tabel
Opdateret til 2022

Tidevandstabel – Sjælland

Alle destinationer er listet i alfabetisk orden under hver kategori.

Bandholm HavnSe tabel
DragørSe tabel
Drogden FyrSe tabel
Frederikssund SydSe tabel
FrederiksværkSe tabel
GedserSe tabel
Guldborgsund TunnelSe tabel
HesnæsSe tabel
HolbækSe tabel
HornbækSe tabel
HundestedSe tabel
Hundige HavnSe tabel
Jægerspris HavnSe tabel
KalundborgSe tabel
KalvehaveSe tabel
KarrebæksmindSe tabel
KøbenhavnSe tabel
KøgeSe tabel
KorsørSe tabel
Kyndbyværket HavnSe tabel
NakskovSe tabel
Nordre Røse FyrSe tabel
Nykøbing Sjælland HavnSe tabel
RødbyhavnSe tabel
RødvigSe tabel
Rørvig HavnSe tabel
RoskildeSe tabel
Sakskøbing HavnSe tabel
Sjællands OddeSe tabel
Sletten Havn, HumlebækSe tabel
VedbækSe tabel
Opdateret til 2022

Tidevandstabel – Bornholm

Alle destinationer er listet i alfabetisk orden under hver kategori.

Rønne HavnSe tabel
TejnSe tabel
Opdateret til 2022

Skriv et svar