Månefaser og månekalender – 2023

5/5 - (3 votes)

Vi kigger på månekalendere og månefaser af forskellige årsager, da denne er en væsentlig spiller for os ivrige lystfiskere. Det er solens og månens tiltrækningskraft på jorden og dens vandmasser, der har indvirkning på tidevandets bevægelse. Tidevandet påvirker fiskeriet på de åbne kyster, men har også stor betydning for vandstanden og fiskeriet i de danske fjorde.

Indhold

Månefasernes indvirkning på fiskeri

Det er netop for at skabe vores eget held og højne vores muligheder for fangst, at vi kigger ind på månefaserne. Langt de fleste lystfiskere tænker dette ind, når de planlægger deres næste fisketur på et givent tidspunkt. Det skal dog sige, at vi ikke alle bare kan nøjes med at sidde der hjemme og kigge på grejet, indtil vi rammer det perfekte tidspunkt. Så tag bare ud og fiske indtil da.

Teorien og ideen bag det bedste tidspunkt for fiskeri bygger på, at fiskene jager mere aktivt ved fuldmåne og nymåne. Det er her, hvor månen har størst tiltrækning til jorden og dens vandsmasser. Det er også ved denne tid har månen og solen har indvirkning på hinanden, hvilket resulterer i endnu kraftigere tidevand. Dette er altså ved denne tid, at man kan forvente, at fiskene er mest aktive. Jagende og aktive fisk skaber bedre forudsætninger for dig som lystfisker, så hvorfor ikke forsøge at ramme de rigtige dage?

Få i videoen her en forklaring på, hvordan månen påvirker tidevandet.

Nu har vi præsenteret teorien om det bedste tidspunkt for fiskeri, hvorfor ikke også lige fastslå, hvornår det dårligste anslået tidspunkt for fiskeri er. Det er så simpelthen, at tiderne faktisk fungerer som synonymer for hinaden. Så på tidspunkter, hvor det ikke er de bedste tider, der er det de mindre gode tidspunkter. Dette vil altså sige, at dette typisk er ved månens anden og tredje fase.

Tidspunkt for fiskeriMånefase
BedsteFuldmåne og nymåne
DårligesteMånens 1. og 3. fase
Bemærk, at dette bygger på teorien om, at fiskene jager mere aktivt ved nogle månefaser frem for andre, hvorfor du sagtens kan have succes med fiskeri, selvom det ikke stemmer overens med teorien og ideen om månefaser og tidevand.

Som en lille disclaimer, så skal disse tidspunkter dog tages med et gram salt – ligesom dette også kan sige med hensyn til fiskenes bidelyst i forhold til måsefaserne. Der er ingen tvivl om relationen mellem månen og dens tidsstyrende effekt på tidevandet, hvorfor der også kan sættes en relation mellem tidevandet og fiskenes aktive timer.

Har du styr på mindstemål og fredningstiderne? Ellers kan du læse meget mere om disse lige her…

Bedste tid på dagen at fiske

Hvornår er det så egentlig det bedste tidspunkt på dagen at fiske? Nu har vi jo allerede været lidt inde over solen og månens indvirkning på fiskeriet. Vi ved, at fiskene jager mere aktivt ved tidevand. Derfor må bedste tidspunkt på dagen være, når der er meget tidevand.

Som vi lærte tidligere i artiklen her, så skaber solen og månen et kraftigere tidevand, når de to tæt på hinanden og har indvirkning sammen. Dette tidspunkt er altså omkring solopgang og solnedgang, hvilket nok ikke kom bag på dig. Det er typisk timerne omkring her, som jeg sigter efter. Så skal jeg sætte et mere præcis tidspunkt på, så vil jeg helst gerne være i gang med fiskeriet en time før solopgang, hvor jeg typisk fortsætter til et par timer efter, hvis min kalender tillader det. Dette samme gør sig ligeledes gældende ved solnedgang, hvor jeg gerne vil være i gang i 1-2 timer før og efter solnedgang.

Har du styr på tidevandet for 2023? Eller kan du læse tidevandstabellen her

Dermed siger jeg ikke, at dette er det eneste tidspunkt, hvor det kan lade sig gøre at fange fisk på. Du eller nogle, som du kender, kan sagtens have skabt jer nogle andre erfaringer. Uanset hvad, så vil jeg skabe din bedste forudsætninger for min fisketur, hvorfor jeg tager nogle af disse ting med i mente.

Vejret i sig selv har også en stor betydning for fiskeriet, ligesom megen vind i en periode også kan have indflydelse på blandt andet vandstanden. Derfor sørger jeg altid for at tjekke yr.no kort tid før, jeg tager afsted, så jeg har styr på vindretning, hastighed, samt hvordan vejret skal udvikle sig.

Fuld måne månefaser månekalender

Månefaser og månekalender for året 2023

Nedenfor finder du en oversigt over 2023’s forskellige faser for måneden. Disse er delt op i fire faser; første, anden, trejde og fjerde fase, hvoraf anden fase også er betegnet som fuld måne og fjerde fase er betegnet som nymåne.

Månekalender er lavet for, at du hurtigt og nemt kan skabe dig et overblik over, hvornår du næste gang kan opleve nymåne og fuldmåne.

Her kan du se og printe en printvenlig version: Månekalender 2022

Månefaser – Januar 2022

02. januarNymåne
09. januarFørste fase
18. januarFuld måne
25. januarTredje fase

Månefaser – Februar 2022

01. februarNymåne
08. februarFørste fase
16. februarFuldmåne
23. februarTredje fase

Månefaser – Marts 2022

02. martsNymåne
10. martsFørste fase
18. martsFuldmåne
25. martsTredje fase

Månefaser – April 2022

01. aprilNymåne
09. aprilFørste fase
16. aprilFuldmåne
23. aprilTredje fase
30. aprilNymåne

Månefaser – Maj 2022

09. majFørste fase
16. majFuldmåne
22. majTredje fase
30. majNymåne

Månefaser – Juni 2022

07. juniFørste fase
14. junifuldmåne
21. juniTredje fase
29. juniNymåne

Månefaser – Juli 2022

07. juliFørste fase
13. juliFuldmåne
20. juliTredje fase
28. juliNymåne

Månefaser – August 2022

05. augustFørste fase
12. augustFuldmåne
19. augustTredje fase
27. augustNymåne

Månefaser – September 2022

03. septemberFørste fase
10. septemberFuldmåne
17. septemberTredje fase
25. septemberNymåne

Månefaser – Oktober 2022

03. oktoberFørste fase
09. oktoberFuldmåne
17. oktoberTredje fase
25. oktoberNymåne

Månefaser – November 2022

01. novemberFørste fase
08. novemberFuldmåne
16. novemberTredje fase
23. novemberNymåne
30. novemberFørste fase

Månefaser – December 2022

08. decemberFuldmåne
16. decemberTredje fase
23. decemberNymåne
30. decemberFørste fase

Skriv et svar