Nemmeste fiskeknuder i 2023

4.4/5 - (8 votes)

Er du ude på dybt vand, når det kommer til fiskeri og fiskeknuder? Eller måske du er lettere øvet og ønsker at have de mest basale fiskeknuder på plads? Vi tager her et kig på nogle knuder, der egner sig godt til fletline, monofil/nylon- og fluorocarbon fiskeliner.

Indhold

Tips og tricks til fiskeknuder

Gør linen fugtig

Dette skal du gøre for, at din knude holder bedre. Når man strammer en nylon, monofil eller fluorocarbon line, så skabes der en masse friktion. Friktion gør, at linen kortvarigt blive varm, hvilket gør, at du kan strække linen, således at den bliver tyndere end oprindeligt. Dette resulterer i, at du svækker linens brudstyrke markant. Måden, hvorpå du undgår dette, det er ved at fugtiggøre line. Der er flere måder at gøre at gøre det på, og i stedet for at løbe ind under vandhanen hele tiden, så kan du ligeså godt bruge det, som du har ved hånden. Det kan fx enten være ved at spytte på linen eller dyp den i vandet.

Lad være med at overkomplicere det

Når vi snakker jagt, outdoor og fiskeri, så kan vi hurtigt kommer til at gøre tingene langt mere komplicerede end, hvad der er nødvendigt. Dette gælder også når vi snakker fiskeknuder. Så keep it simple og finde en knude, der dækker dine behov. Du fanger kun fisk ved at have linen i vandet, så lad være med at bruge for mange kræfter på at lave for mange fancy knuder, der er flotte at kigge på. Det kan du øve dig på, når du kommer hjem fra fisketur igen. Bind en fiskeknude, som du finder nem og anvendelig – sørg for at den holder, og kom så i gang med fiskeriet.

Test lige knuden en gang

Det værste, der findes, er at miste sit ny indkøbte fiskegrej til et fejlkast eller et par stakke siv i vandkanten på den anden side. Jae, det kan måske lige overgås af at miste din livsfangst efter en kort fight. Så tricket her er lige at teste fiskeknuden en gang, inden du kaster den i vandet. Det lyder rimelig basalt, men det er noget, som vi alle kan glemme i farten, når fiskene suser rundt nede foran fødderne på dig. Det kan jo være, at du har glemt at fugtiggøre linen eller den måske ikke låser ordentligt på den måde, som du har bundet den på.

Uni fiskeknuden – super nem!

Uni knuden er ubetinget den nemmeste knude, der findes. Den egner sig særdeles godt til nylon, monofil og fluorocarbon fiskeliner. Du kan også godt få den til at lykkedes til fletliner. Men skal du have maks succes med en knude til fletliner, så skal du kigge på Palomar fiskelinen ovenfor.

Rapala knuden

Rapala knuden har du garanteret hørt om før. Den er super populær og meget anvendelig. Jeg bruger typisk denne knude, når jeg fisker med flue, da den tillader det agn, som man nu fisker med, at kunne bevæge sig frit inde i lykken. Så skal du fiske med flue eller bombarda med flue, så vil jeg anbefale dig at se videoen nedenfor. Du kan naturligvis også bruge denne knude i andre henseender end blot de to nævnte scenarier.

Har du mod på at lære mange flere anvendelig knuder til andet end fiskeri, så kan du tjekke Animated Knots hjemmeside ud og blive inspireret.

Trilene knuden

Denne knude egner sig særdeles godt til især fluorocarbor- og monofil fiskeliner. Trilene er ganske basal, og med denne kan du hurtig og nemt kommer i gang med at fiske.

Palomar fireline – fletline knude

Er det første gang, du skal fiske med fletline, så har du nok opdaget, at det kan være lidt svært med de knuder. Palomar fiskeknuden er ubetinget den nemmeste knude, når det kommer til knuder til fletline. Den er super stærk, og så er knuden her også nem at binde.

Har du styr på fredningstider og mindstemål? Få let og hurtigt et overblik her…

Forbind to liner

Du kan forbinde to liner ved brug af samme teknik, som blev brugt til Uni-knuden. Uni to Uni knuden laves ved at ligge to liner parallelt med hinanden, hvorefter Uni-knuden først laves med line1 henover line2. Derefter laves Uni-knuden igen, denne gang med line2 henover line1, hvorefter knuden strammes til. Husk at fugte linen med lidt vand eller spyt, inden du strammer den fuldstændig.

Denne knude er anvendelig til at fx at forbinde en nylonline med en fluorocarbon forfangsline. Ligeledes kan du også bruge denne tankegang til at forbinde din bagline på dit fluehjul til selve fluelinen. Du ligger de to liner parallelt med hinanden, hvorefter du kun lave Uni-knuden med baglinen. Knuden laver du henover fluelinen, hvorefter du stille og roligt strammer knuden ind, så den ikke glider af fluelinen igen.

Skriv et svar