Ultimative guide til Vandrestøvler – 2024

5/5 - (5 votes)

Skal du på vandretur i ind- eller udland? Går du mange længere turer i skoven eller landevej?

Ja, så er vandrestøvler faktisk en rigtig god ide. Mange benytter almindelig sneakers, når de skal ud og gå, hvilket slet ikke er den bedste ide til længere ture og varierende underlag.

I værste fald kan det føre til skader og smerte i knæ, lænd og ryg. Så det er en rigtig godt at kigge efter et par vandrestøvler. Kvaliteten og komforten kan varierende rigtig meget i vandrestøvler, så gør dig selv den tjeneste at vælge de bedste til dine fødder.

I guiden her vil vi kigge nærmere på, hvad du skal være opmærksom på.

Indhold

Din guide til vandrestøvler

Vandrestøvler er ikke bare vandrestøvler, og du gør derfor klogt i at gøre dig nogle overvejelser om, hvad du skal bruge dine støvler til. Du kan sagtens være heldig at finde de perfekte støvler gennem et impulskøb.

Vi anbefaler dog sjældent dette. Vandrestøvler er blandt det allervigtigste i dit vandreudstyr. Går du på kompromis med dine støvler, så kan det gå slemt udover din tur.

Tjek derfor guiden ud og benyt den i din overvejelser, inden du vælger dine næste vandrestøvler.

Priser på vandrestøvler

Prisen for et par vandrestøvler kan varierer fra 500-3000 kr. og prisen påvirker selvfølgelig dit valg. Som så meget andet hænger pris og kvalitet sammen i en vis grad.

Du skal derfor gøre op med dig selv, hvor dit budget for dine vandrestøvler ligger. Ligeledes skal du vurdere betydningen af dine vandrestøvle, hvor meget af dit budget, de skal tage.

Men lad nu vær med at spare alt for mange penge – et par gode strømper kan ikke redde alting 😉

Terræn

Din destination er ikke ligegyldig for, hvor du skal hen. Terrænet alene i Danmark kan varierer meget, men skal du nu til de norske fjelde, så er det lige pludselig en helt anden sag.

Terrænet har altså betydning for, hvilke vandrestøvler, som du skal vælge. Skal du på vandreture på grundlagte stier eller vandrestier? Dette kan være Gendarmstien, Hærvejen eller måske endda Caminoen.

Ja, så er der måske ikke den store grund til at betale kassen for et par luksus støvler. Dette gælder også, hvis du sætter pris på at komme i de danske skove, på stranden eller andre steder, hvor terrænet ikke er så udfordrende og opbakningen ikke er stor.

Skal du til gengæld til Norges land og vandre i fjeldene, så er det en god ide at kigge efter et par støvler i en bedre kvalitet. Udfordrende terræn kræver mere støtte og en hårdere sål. Samtidig må de ikke blive for tunge, da dette virkelig kan gøre en kort tur rigtig lang.

Oppakning

Skal du vælge vandrestøvler til en bestemt tur, så skal du gøre dig nogle overvejelser om, hvordan de skal bruges på denne tur. Der er nemlig stor forskel på om, du går med oppakning eller ej.

Vægten på dig og din oppakning har nemlig betydning for hårdheden af din sål. Desto højere vægt af oppakning, desto hårdere sål. Det er en typisk huskeregel, trods der ikke findes regler uden undtagelser.

Er du i tvivl, hvilken vandrerygsæk du skal vælge? Læs mere her

Klima

Klimaet er ikke uden betydning, når du skal vælge dine vandrestøvler. En vinterstøvle er nemlig ikke meget værd i 30 grader. På samme vis er en sommerstøvler ikke meget værd i snevejr.

Varmt klima

Det varme klima kalder på lette støvler og stor åndbarhed. Jeg ville personligt nå gå efter en støvle uden membran. Dette øger åndbarheden betydeligt plus de tørrer meget hurtigere.

Koldt klima

Det kolde klima kalder på stærke støvler med en vandtæt membran. En støvle med membran betyder også mindre vedligholdelse for at holde dem tætte.

Materiale

Vandrestøvler kommer i forskellige typer af materialer. Mange gange kommer de i læder eller i et syntetisk materiale.

Der findes fordele og ulemper ved begge og nogle af dem vil blive belyst nedenfor.

Dertil kommer de fleste med en gummiarmering, der øger slidstyrken og levetiden på støvlen.

Læder støvler

Læder støvler kommer af et naturprodukt, og det er der mange, der værdsætter. Læder har en god åbenbarhed og en stor slidstyrke. De kan behandles og plejes igen for at øge levetiden.

Læderstøvler kan dog være tungere end en tekstil støvle, og de kan have tendens til at suge vand til sige, hvis de ikke er behandlet.

Tekstil støvler

Tekstil støvler eller syntetiske støvler, om man vil, findes på samme vis som læder støvlen både med og uden membran. De vejer typiske ikke alverden og har de ikke en membran i sig, så har de en stor åndbarhed.

Bruger man dem hårdt, så er de svære at rengøre og slidstyrken er ikke ligeså høj. Vælger man en syntetisk støvle, så er det en god ide at finde en med en gummiammering.

Sålen

Det essentielle i en vandrestøvle er sålen. Sålen fortæller stort set alt om støvlen og burde have stor betydning for dit valg af støvle. Sjovt nok så findes der ikke lige så mange såler, som der findes støvler.

Dette skyldes ganske enkelt, at der findes sålproducenter, der sælger samme såler til forskellige støvleproducenter. Lad os kigge lidt på såler:

Støvler med blød sål

Den bløde sål finder rigtig mange super god, og dette er med god grund. En blød sål tilbyder ofte stor komfort og er dejlig, behagelig at have på.

Den egner sig til gengæld ikke godt til stor oppakning og ujævnt terræn.

Støvler med hård sål

Den hårde sål egner sig godt til stor oppakning og ujævn terræn. Større oppakning giver større belastning til sålen, og en hårdere sål har derfor en større belast.

Men den hårde sål kan også være for hård, når man går på asfalt og hårdere underlag.

Støvler med vibram sål

Vibram sål er generelt et meget godt kvalitetsstempel. Vibram specialiserer sig i såler og leverer såler til mange af de aller bedste vandrestøvler.

Vibram laver såler i alverdens typer og former. De tilbyder derfor både bløde og hårdere sål.

Skriv et svar