Find rav med ravlygter i 2024

5/5 - (3 votes)

Jagten efter rav har altid været populær, når danskerne har bevæget sig ud på de danske kyststrækning. De seneste år er ravlygten kommet til, og den har været en effektiv og populære makker at have med sig på stranden. Valget af den helt rigtige ravlygte kan dog være svært, når man er ny og måske ikke helt ved, hvad det er og hvad den kan? Derfor har vi lavet en guide til dig, der skal ud og have enten din første eller måske opgradere din allerede eksisterende lygte.

Indhold

Ravjægerens guide

Hvornår er det bedst at finde rav?

Hvis man kan tale om en dissideret højsæson for ravjægere, så snakker vi vinterhalvåret. Dette skyldes især vejret, da storme og kraftig vind er med til at bringe det forarbejdet harpiks op på strandene. I Danmark oplever vi de fleste af vores storme i efteråret, hvilket ikke kun udsætter teglsten, træer og skove for stor belastning – nej, det bringer også mange spændende ting og sager frem til vores kystlinjer, heriblandt rav.

Det perfekte tidspunkt

Outdoorseason kan derfor anbefale dig at holde godt øje med vejret i vinterhalvåret. Så det perfekte tidspunkt at finde rav ville være i de mørke måneder efter en storm eller dage med kraftigt blæsevejr, således havbunden er blevet vendt godt og grundigt. Det er nemlig under sandet, at ravet har ligget og gemt sig, mens det gennem mange år er blevet flyttet rundt på og formet sig af havets strømme.

Hvor finder man rav?

I Danmark har cirka 7000 kilometer kystlinje, hvilket er en kæmpe fordel for os ravjægere. Rav kan findes på stort set hele kystlinjen, hvor der er er strande og bredder. har vi en stor fordel.

Ravet bliver igennem mange år formet af havet og ender til sidst med igen at blive skyllet op på land. Størstedelen af det rav, der bliver skyllet op på strandene i Danmark kommer som regel langvejs fra. Det er blevet bevidst, at meget af det rav, der findes i Danmark stamme fra Baltikum, hvorhen der tidligere var store, flotte nåletræsskove.

Rav er oprindelig fra harpiks, der for millioner af år siden er blevet udskilt af de store nåletræer. Gennem millioner af år er harpiks af havet altså blevet forvandlet til den flotte ædelsten, som vi kender som rav den dag i dag, som vi kan find blandt tang og sten på de danske kyststrækninger.

Det perfekte spot

Vi er så priviligeret i Danmark, at vi har en utrolig lang kystlinje, og det er faktisk muligt at finde rav på alle de danske kyststrækninger. Det handler bare om at kigge godt efter, hvilket jo selvfølgelig er nemt at sige. Men det vil sige, at det er vigtigt, at du ikke blot nøjes med at spotte efter rav blandt sten og staller, da ravet ofte kan og vil gemme sig i det tang, der også er skyllet op fra havbunden. Det kan altså godt betale sige at være lidt tålmodig og kigge de store bunker af tang igennem, da de kan gemme på mange stykker rav.

Det kan være svært at skille rav fra sten og omvendt, da der er mange sten, der har karakter af rav. Den brunlige og gullige farve kan let forveksles, ligesom det også kan være svært at skelne dem fra hinanden ud fra størrelsen.

Der findes dog en ting, som vil gøre det noget nemmere at skelne sten og rav fra hinanden og i det hele taget bare nemmere at finde rav, og det er en ravlygte. Den får ved hjælp af sit UV-lys de gamle harpiks klumper til at lyse op, når de bliver ramt af lyskeglen.

Hvad er en ravlygte?

For at holde det helt simpelt, så er det faktisk bare en lommelygte. Det der gør den helt store forskel er, at det er en lommelygte med UV, hvilket er et alletiders hjælpemiddel til at finde rav. Det ultraviolette lys fra lygten får ravet til at lyse op i forhold til de andre sten på stranden, hvilket gør de små værdifulde sten nemme at få øje på. UV lygterne bliver ikke kun benyttet til at lede efter rav på stranden, trods det er det, som de er mest kendte for. UV-lyset er også særligt anvendeligt til at eftersøge blod, da det også får det til at lyse ekstra op i. Til dette formål benytter både politiet og schweisshundeførerne UV-lygterne til.

Kunne du tænke dig at læse mere om schweisshundefører og jagt i almindelighed, så kan du følge linket her…

Ravlygte vs. UV-lygte

Du skal dog være opmærksom på, at der ikke er ligehedstegn mellem en UV-lygte og en ravlygte. UV er et synonym for et stort område af UV spekteret, der inddeles i kategorierne UVA, UVB og UVC. Du kan derfor godt være uheldig at købe en UV-lygte, der ikke har en effekt på rav.

Hvad er forskellen på ravlygter?

Det kommer nok ikke bag på dig, at der er forskel på ravlygter. Prisen er varierende, og der bliver givet forskellige oplysninger på de forskellige sider. Vi har derfor belyst nogle af de ting, som du skal være opmærksom på, når du skal vælge din næste lygte.

Ravlygternes lys

UV-lys bliver målt i Nanometer, og dette er den første faktor, der er vigtig at have styr på, således at du kan bruge lygten til ravjagt. Fejlagtigt har blandt supermarkeder reklameret med ravlygter, der har en bølgelængde på 365Nm, og dette er slet ikke tilstrækkeligt i forhold til at kunne bruger lygterne til ravjagt. For at få en anvendelig lygte til at finde rav, så skal du lede efter en lygte med en bølgelængde på mellem 380-400Nm. De fleste ravlygter har en bølgelængde på 395Nm, men faktisk vil de være mere anvendelige, hvis de havde en bølgelængde på 390Nm. Dette skyldes, at de vil have en større effekt på, hvordan det rav, som du vil støde på, lyser op.

Styrken på ravlygten

Udgangseffekten på disse lygter bliver typisk målt i Lux, hvilket er en betegnelse for, hvor mange kræfter ravlygten lyser med. Det er forskelligt, hvordan de forskellige sider vil opgive dette, hvis de overhovedet gør det. Som regel vil en lygtes Lux bliver opgivet med den mængde, der er målt helt tæt på. Men antallet af Lux vil falde i takt med, at der måles længere og længere væk fra lygten. Det bedste ville være, hvis der opgives flere målinger på forskellige afstande.

En måling af Lux helt tæt på lygten vil fortælle lidt om længden af lyset, mens en måling cirka en halvmeter fra lygten vil fortælle noget om, hvor bredt lygten kan lyse. Måles der så igen ude på cirka en meter, så kan dette bruges til at fortælle noget om både længden og bredden på lyset fra ravlygten. Den sidstenævnte faktor varierer i takt med målingen på de 50 cm, hvor man her kan få en fornemmelse af lygtens effekt.

En ravlygtes effekt

Mange ravlygter kommer med LED-pære, der måles i lumen – i modsætning til almindelig glødepære, der måles i Watt. Antallet af lumen har altså betydning for, hvor kraftigt lyset er på ravlygten. Meeeen mange producenter påskriver ofte lygtens tilsvarende wattværdi, hvorfor det ikke er unormalt, at en LED-lygte også omtalt i watt fremfor lumen alene.

En relevant ting at bide mærke i er, at den samlede effekt ikke skyldes lygtens wattværdi alene. Det vil sige, at en lygten med 60W ikke nødvendigs er bedre end en lygte med 50W. Placeringen af LED-pærene har også indflydelse på, hvor langt en ravlygte for eksempel lyser, hvorfor en 50W lygte i nogle tilfælde kan lyse længere end en lygte med 60W.

Ravlygtens keglestyrke

Keglestyrken fortæller noget om, hvor langt ravlygten kan lyse. Ligeledes har det også betydning for, hvor dybt lygten kan lyse, hvis du ønsker at bruge til at lyse ned i vandet også. Det kan derfor være en fordel for dig at tænke over, hvor du kommer til at bruge lygten – eller i hvert fald, hvor du kommer til at bruge lygten mest.

Keglestyrken beregnes ved at benytte lygtens effekt, keglelængde, -bredde og reflektoren udformning. Denne beregning er ikke en, som du selv skal ind og lave, men det er noget, som flere producenter oplyser. Men beregningen fortæller os, at en ravlygte med 100w ikke nødvendigvis er bedre end lygte med 50w, idet der er flere faktorer, der spiller ind på keglestyrken.

KeglestyrkeEstimeret vanddybde
0-20-10 cm
2-410-30 cm
4-630-50 cm
6-850-80 cm
8-980-90 cm

Som nævnt, så fortæller keglestyrken noget om, hvor langt ravlygten kan lyse samt, hvor dybt den kan lyse ned i vandet. For at få en ide om forholdet mellem keglestyrken og vanddybden, så kan du benytte dig af ovenstående tabel som vejledende.

2 comments

 1. Kan i anbefale et sted hvor man kan købe en rawlygte?

  Kunne være lækkert hvis der var nogen som tilbød en rav udflugt med leje af udstyret 🙂

  1. Hej Oskar,
   Tak for tålmodigheden med den lange ventetid. Der har desværre været problemer med kommentar-sporet her på siden. Har du fundet en ravlygte eller et sted, hvor du kan komme med på et raveventyr?
   God dag
   // Jacob, Outdoor Season

Skriv et svar