Regulering af mårhund i 2023

5/5 - (2 votes)

Mårhunden er en af de mest populære eller upopulære invasive arter i Danmark, det er i hvert fald en af dem, som får mest opmærksomhed. Det invasive dyr stammer fra Asien, men blev i løbet af 1930’eren importeret til Rusland som et jagtbytte til pelsjægere. Arten har siden bredt sig til Finland, Danmark og de øvrige skandinaviske lande. De første mårhunde blev registreret i Danmark i 1995, hvor antallet var meget begrænset. Sidenhen har bestanden dog vokset stødt og i 2020 blev der ifølge Miljøstyrelsen nedlagt over 10.000 individer, hvilket vidner om en ganske stor bestand.

Indhold

Lynhurtige fakta om mårhunden

For lige at komme lidt ind på, hvad det er, som vi ønsker at regulere, så kommer der nogle hurtige fakta om den invasive hund.

Højde20-30 cm
Længde60-80 cm
Vægt4-7 kg *
Kønsmoden1 årig
ParringstidFebruar-april
Drægtighed2 måneder
Antal ungerGns. 11 hvalpe
*I efteråret kan de opnå en vægt på hele 10 kg.

Mårhundens kendetegn

Mange forveksler mårhunden med især grævlingen, når de tjekker billederne gennem på vildtkameraet. Der er dog flere kendetegn, som skiller de to nataktive dyr fra hinanden. Blandt andet skiller mårhunden sig ud med deres spor, lyd og afføring, hvilket vi vil prøve at kigge nærmere på her.

Mårhundens lyd

Trods deres navn så er de ikke kendt for at logre med halen eller gø, som vi kender det fra så mange andre hunde. Men de bruger en knurren og de hyler, når de kommunikere med hinanden. Nogle vil nok mene, at de på en måde jamre sig. Visse forskere fastslår, at mårhunden lyder mere som katte end hunde.

I videoen nedenfor er nogle gode eksempler på, hvordan de hyler, når de kalder på hinanden. Går du ud en sen aften, så har du faktisk muligheden for at høre dem kalde. Især i deres parringstid er de ganske aktive med at kalde på hinanden.

Mårhundens spor

Deres fodaftryk kan være at skelne fra en almindelig hund af samme størrelse. Endvidere kan deres spor også minde om sporene fra en ræv, men mårhundens spor er dog mere runde og en smule kortere. De har fire små træpuder, som alle sidder ganske tæt på mellempuden.

spor mårhund ræv fodaftryk

Faktisk er vi så heldige, at der er udviklet en fælles-nordisk sporguide, som sammenligner mårhundens spor ned i detajler med spor fra andre lignende dyr. Find og læs spor guiden via linket her…

Vil du læse mere om, hvornår og hvordan du regulerer ræv, så kan du læse mere om det i artiklen her…

Skriv et svar