Håndkikkert – komplet guide 2024

5/5 - (3 votes)

Der findes rigtig mange forskellige håndkikkerter, og det kan være svært at finde ud af, hvilken passer til dig og dine behov. Dette er ganske forståeligt, idet håndkikkerter forekommer med stor variation i deres egenskaber og specifikationer. Disse kan ligeledes passe til dine behov, som kan variere alt efter, om du er fugleinteresseret eller jæger. I denne guide forsøger vi at give et indblik i de mange muligheder, forskellige specifikationer og begreber.

Indhold

Håndkikkert, binokular eller optik?

Helt overordnet så er det tre ord, der dækker for det samme. En håndkikkert og en binokular er helt konkret to ord for det samme, mens optik ofte bruges om en kikkert, der kan monteres på et skydevåben. Binokular kommer fra det engelsk ord for håndkikkert, binocular, og betyder egentlig bare, at du kan bruge begge øjne i kikkerten. Snakkede vi fx om en monokular, så vil du kun kunne bruge det ene øje i kikkert. En monokular er typisk brugt som en lille lommekikkert, idet den ikke fylder meget og ikke er særlig tung. Samtidig fungerer den glimerende til hurtigt lige at fastslå et objekt ude på længere afstand.

Hvad betyder tallene på en håndkikkert?

Står du med en hånd kikkert i hånden eller søger du efter en på nettet, så er der typisk opgivet to tal. Disse har forskellige betydninger og kan variere alt efter, hvilken variant der er tale om. De mest sete varianter er 8×42 eller 10×42, men hvad betyder det så? Vi kigger på de to tal betydning herunder.

Forstørrelse på din håndkikkert

Forstørrelsesgraden er typisk det første tal, som der fremgår på kikkerten. I eksemplet på billedet nedenfor, så er der tale om tallet 10, hvilket referer til forstørrelsesgraden. Dette er altså, hvor mange gange kikkerten forstørrer dit normale syn. Som nævnt tidligere, så forekommer håndkikkertere typisk med 8x eller 10x forstørrelse, hvor det selv sagt er 10x, som forstørrer det ønskede objekt størst op.

Billede kommer…

Hvilken forstørrelse skal du vælge til din kikkert?

Dette kommer igen an på, hvad du skal benytte håndkikkerteren til, men det kan nu også lade sig gøre at finde en all-around håndkikkert. Lad os kigge lidt på, hvor de forskellig forstørrelse egner sig.

Kikkert forstørrelse til jagt i Danmark

Det kan være relevant at klarlægge, hvilken jagtform man dyrker mest for at få optimale håndkikkert til ens jagtbrug. Til jagt i Danmark, så ligger de mest almindelig forstørrelsesgrader mellem 8 og 10 gange forstørrelse. Som nævnt, så forstørrer 10x mere op end 8x, men dette er ikke altid en fordel. Det kan være svære at holde en håndkikkert med 10 gange forstørrelse stille, og dermed opretholde et roligt billede, i forhold til 8 gange forstørrelse. Som jæger bevæger man sig typisk lidt rundt, og der kan opstå situationer, hvor pulsen stiger markant. Derfor kan det være en fordel at vælge netop en 10x eller 8x forstørrelse, idet de er nemmere at holde stille og bevare det rolige billede i håndkikkerteren.

Med en kikkert, der har kraftig forstørrelse, vil du opdage selv de mindste rystelser som værende forstyrrende. I en situation som på pürsch kan jægeren komme ud i nogle udfordrende stilling i forsøget på at snige sig ind på sit bytte. Dette betyder også, at pulsen kan stige undervejs, og en for stor forstørrelse kan blive en udfordring for pürschjægeren, som skal holde kontakt med dyret.

Vil du læse mere om jagt i almindelighed, så kan du gøre det ved at følge linket her…

Skal du til gengæld på jagt i bjergene, hvor afstandene bliver noget længere, så kræver det også mere af din kikkert at spotte dyr ude på den afstand. Netop i en situation med bjergjagt og lange afstande, så kræver det typisk også, at jægeren bevæger sig meget. Vi lige har konstanteret, at en stor forstørrelsesgrad og højere puls kan være en udfordring. Dette kan dog løses på en og flere måder til at stabilisere kikkerten. Man kan tænke alternativ og finde ting at støtte kikkerten til – det kunne være din skydestok, et træ eller en rygsæk på jorden. Det er også muligt at købe en adapter, som kan monteres på et stativ eller på skydestokken.

En anden mulighed er at medbringe en udsigtkikkert eller spotting scope, hvilket gør det muligt at supplere sin håndkikkert med en noget kraftigere kikkert. Et spotting scope monteres typisk på et stativ, da dets vægt og forstørrelse gør den svær at holde i hånden.

Der er altså fordele og ulemper ved alle kikkerter, men man kan mininere ulemperne ved at kigge på ens brug. Det kan være svært at finde en all-around kikkert til alt slags jagt, men det er muligt at finde en til dansk jagt. Det kan være en god ide at låne en kikkert af en kammerat for at få en feeling af, hvilken kikkert som passer dig bedst.

Forstørrelse til fuglekiggeri og længre afstande

Som det blev nævnt ovenfor, så vil længere afstande kræve en større forstørrelse for at kunne vurdere et dyr køn, alder mm. på fx jagt. Ligeledes vil det også kræve, at man i højere grad har mulighed for at stabilisere binocularen.

Almindelige naturinteresserede og fugleinteresserede foretrækker typisk en håndkikkert, som har en større forstørrelsesgrad end, hvad jægere benytter. Dette skyldes til dels, at de observerer dyr og fugle på længere hold og fra et oberservationspost eller lignende. Under s¨ådanne forhold har brugeren som regel bedre mulighed for at stabiliesere en håndkikkert med større forstørrelsesgrad. Der vil være større mulighed for at tilpasse og optimere observationsstillingen samt finde bedre støttepunkter.

For at finde den rette forstørrelsesgrad til langdistance jægeren eller den fugleinteresserede, så afhænger det igen lidt af, hvad der skal observeres. Én, som ønsker at kigge på fugle, skal måske overveje en håndkikkert med større forstørrelsesgrad. Disse individer er typisk noget mindre, og det er ikke altid så nemt at komme helt tæt på dem. En jæger, som skal på bjergjagt eller lignende, bør overveje en større forstørrelsesgrad grundet afstandene samt, at de dyr ofte kamuflere sig godt i landskabet. En håndkikkert, som forstørrer billedet større op, giver et mere detajleret billede af de objekter, som man ønsker at observere. Det kræver, som tidligere nævnt, at man kan opnå en tilstrækkelig stabilitet.

LINSEDIAMETER

Linsediameteren på kikkerten er en af indikatorerne for, hvor meget lys kikkerten lukker igennem. Dette kan have stor indflydelse på, hvor meget man kan se i kikkerten under forhold med mindre lys, eksempelvis i skumringen eller måneskin. Den foretrukne linsediameter i det nordlige Europa ligger på 42mm, da den giver en god lysgennemgang i kikkerten kombineret med lav vægt. Specielt i vintermånederne kan det være en stor fordel at have en kikkert med en stor linse, da der er så relativt få timer med fuldt dagslys. Har man brug for større lysgennemgang i kikkerten, vælger mange at bruge kikkerter med en linsediameter på 50mm eller 56mm. Ønsker man en endnu større linse, findes dette også.

Som tidligere nævnt, står linens diameter som regel opgivet sammen med kikkertens forstørrelse. Eksemplet nedenfor er en kikkert med specifikationerne 10×42, hvor tallet 10 står for 10 gange forstørrelse og tallet 42 indikerer den forreste linsens diameter på 42mm.

Artiklen opdateres løbende…

Skriv et svar