Våbentilladelse – Ultimative guide 2023

4.8/5 - (5 votes)

For at erhverve dig en pistol, riffel eller riffelpibe, så skal du have ansøgt om en våbentilladelse. Denne gives til personer, der har ansøgt om tilladelse til at erhverve eller bære et eller flere specifikke våben. I artiklen her kigger vi lidt ind på, hvor og hvordan du ansøger om en våbentilladelse.

Indhold

Sådan søger du om våbentilladelse

Når du søger om en våbentilladelse, så skal du først bestemme, i hvilken hensigt du ansøger i. Er du…

Vi kigger videre på, hvordan du ansøger som jæger nedenfor.

Jægerens våbentilladelse

Bemærk rækkefølgen ikke er helt urelevant, idet du skal bruge de forskellige ting undervejs i processen. Ligeså snart du starter på selve ansøgning, så vil vi helst gerne undgå, at der kommer for mange afbrydelser. Dette skyldes, at ansøgningen om våbentilladelse vil starte forfra, hvis den er inaktiv for længe.

Ansøgning om våbentilladelse

Du ansøger om en våbentilladelse online. Linket som du skal bruge til at ansøge finder du her: Ansøg om en tilladelse. Herefter følger du nedenstående steps.

OBS: Efter politiet har opdateret sit system, så skal der ikke længere bruges en samtykkeerklæring. Til gengæld skal du have fat i dit NemID. Følger du linket ovenfor, bliver du sendt direkte hen til ansøgning om et nyt våben. Her bliver du bedt om at logge ind med NemID som det første.

 1. NemID: Start med at logge ind med dit NemID. Nu skal du bruge NemID for at lave tilladelser, hvilket er for at gøre processen nemmere for dig. Du slipper dermed for at udfylde en samtykkeerklæring.
 2. Dine oplysninger: I denne rude skal du bekræfte, at de allerede udfyldte felter stemmer overens med dine oplysninger. Disse er taget fra CPR-registreret, og er tilgængelige i takt med, at du har logget ind med NemID. Tryk næste
 3. Din Henvendelse: Her svarer du egentlig bare på, hvad du ønsker at ansøge om. Ønsker du at ansøge om flere forskellige våbentyper, så skal du lave en ansøgning for hver af valgmulighederne, du ønsker. Bemærk, at du her skal tage stilling til om, du ansøger som ejer eller ansøger som medejer/bruger. Ansøger du som ejer, skal du bruge oplysningerne på butikken eller personen, som du har købt våbnet eller våbendelen af. Ansøger du som medejer/bruger, så skal du bruge oplysningerne på ejeren af våbnet.
  1. Bemærk også, at du skal vælge punkt nr. 2, hvis du ønsker at søge om dummyskydere, natkikkert eller anden elektronisk sigtemidler.
 4. Opbevaringsadresse: Skal du opbevare våbnet eller våbendelen på din egen adresse, som du bekræftet tidligere, eller på en anden adresse?
  Ja = du kan trykt trygge næste, Nej = indtast anden opbevaringsadresse.
 5. Oplysninger om sælger (el. ejer): Du sætter kryds i det felt, der passer med der, hvor du har købt dit våben. Har du købt af en våbenhandler eller af en privat person eller andre? Herefter udfylder du felterne for firmaet eller på personen, som du har købt af.
 6. Oplysninger om våben og formål: Endelig er vi kommet til selve våbnet. Her skal du først vælge, hvad du ansøger om. Alt efter, hvad du ansøger om, plus om det er haglgevær, riffel eller våbendel, så skifter de informationer, som du skal oplyse. Derfor skal du her blot følge trinnene og udfylde felterne. Når alt er udfyldt, kan du trykke ‘næste‘. Medmindre du vil ansøge om flere våben eller våbendele i så fald trykker du først tilføj, og oplyser om dem, inden du trykker næste. Det er kun muligt at tilføje flere våben af gangen, så længe de er af type, som du valgte under ‘Din henvendelse
  1. Bemærk, at du i stort set alle tilfælde skal oplyse totallængden, evt. pibelængden og våbennummeret, hvis den pågældende genstand har sådan et.
  2. Bemærk også, at du skal udfylde formålet. Dette kan enten være jagt, hvis der er tale om et haglgevær eller riffel, men det kan også være regulering, hvis der er tale om en halvautomatisk salonriffel eller en natkikkert.
 7. Samtykkeerklæring: Bare rolig – du skal hverken til at printe, udskrive eller tage billeder af noget her. Alt du skal gøre er at sætte kryds i det lille felt.
 8. “Betaling er påkrævet”: Dette vil der stå, hvis det våben, som du ansøger om, kræver et betalingsgebyr på kr. 1.085,-. Selve betalingen skal du først gøre efter ‘opsummering
 9. Opsummering: Her skal du tjekke samtlige oplysninger igennem – både dem som du selv har indtastet, og dem som allerede var indtastet. Når du har gjort dette, så kan du trykke Send.
  Er det en gebyrpligtig våbentilladelse, så vil der stå Gå til betaling og indsend. Dermed er tilladelsen føst indsendt, når betalingen er gået igennem.

Når Politiet har færdigbehandlet din ansøgning, så vil du modtage din tilladelse i din e-boks.

Skal du til udlandet og har brug for et EU-våbenpas? Så kan du her læse en vejledning til, hvordan du søger om våbenpas til dine våben.

Samtykkeerklæring – er ikke længere nødvendigt

Efter politiet har opdateret deres system, og dermed måde at søge våbentilladelse på, så er det ikke længere nødvendigt med en samtykkeerklæring. Der kan dog stadig være visse situationer, hvor du stadig skal bruge en samtykkeerklæring. Skal du bruge en samtykkeerklæring, så kan du følge guiden her.

Til at starte med så skal du printe og udfylde en samtykkeerklæring. Denne kan du printe via dette link; ‘Samtykkeerklæring fra ansøger’. Med dette giver du samtykke til, at Politiet må indhente dine oplysning til bearbejdning af våbentilladelsen.

Er du under 18 år, så skal du også bruge en samtykkeerklæring fra din værge, hvilket der i det fleste tilfælde vil dine forældre.
Ønsker du bæretilladelse til en anden persons riffel, så skal du også bruge en ekstraordinær samtykkeerklæring fra ejeren. Dette gøres nu digitalt, hvor du skal logge ind med NemID.

Til sidst skal du tage et billede af den udfyldte samtykkeerklæring og sende den til den computer, hvor du ønsker at ansøge om våbentilladelse fra. OBS billeder, som du tager telefonen, kan mange gange være for store til at uploade til politiets system. Derfor kan det være en god ide at nedjustere kvaliteten af billedet, inden du tager billedet eller ændre dette efterfølgende.

Du kan nemt skaler dine billeder ned online her – gratis

Kort og godt: Print samtykkeerklæring, udfyld, tag et billede og send til computer.

Fornyelse af våbentilladelse

Du kan se på din tilladelse, hvornår længde den er gyldig. og det er en god ide at holde øje med dette. Du kan nemlig blive sigtet for ulovlig våbenbesiddelse, hvis du har et våben stående, hvor din tilladelse er udløbet.

Det anbefales, at du fire til seks uger før din tilladelse udløber, søger om fornyelse. Ønsker du ikke at forny din tilladelse, så er det vigtigt, at du får solgt dit våben, inden våbentilladelsen udløber. Mange gange vil du dog modtage en påmindelse fra Politiet om, at din tilladelse er ved at udløbe.

Du søger om fornyelse af din våbentilladelse på samme måde, som hvis du skulle ansøge om et nyt våben. Du kan derfor med fordel følge vejledningen ovenfor i denne artikel. Følger du linket her, så kommer du ind på fornyelse af tilladelse til jagtvåben. Bemærk, at linket er direkte ind til fornyelse af tilladelse, hvorfor du vil blive spurgt om NemID som det første.

Hvad koster en våbentilladelse?

Fra 1. februar 2021 så er afgiften for våbentilladelserne desværre steget, hvilket betyder, at du skal betale 1.085 kroner for alle til afgiftspligtige våbentilladelser. Dette er også selvom, du allerede har et våben, som du har betalt fuld afgift for.

Der skelnes mellem afgiftsfrie og afgiftspligtige våbentilladelser, hvilket betyder, at du skal betale for din riffeltilladelse, men du skal fx ikke betale for en tilladelse til en vekselpibe eller for at registrere et haglgevær.

Hvordan får man en våbentilladelse?

For at få en våbentilladelse skal du først ansøge om en våbentilladelse. Dette kan du gøre på borger.dk eller på politi.dk.

Hvad gælder min våbentilladelse til?

En våbentilladelse gælder kun til et specifikt våben, og er på samme vis kun gældende for en bestemt person. Så har du købt en riffel, så kan du først erhverve denne, når du har ansøgt og modtaget tilladelsen på den pågældende riffel. Det er også kun dig, der kan bære og bruge riflen, da det er dig, der har en våbentilladelse. Andre kan dog bruge den, hvis de får en bæretilladelse til riflen.

Hvornår skal jeg have en tilladelse?

I teorien skal du den dag i dag altid registrere, når du anskaffer dig et våben. Dette gør sig gældende med rifler, haglbøsser og antikke våben, men det er også blevet lovpligtigt at have en tilladelse til mere og mere tilbehør til våben.

De våben og våbentilbehør, som du skal have en våbentilladelse til, er:

 • Rifler, herunder salonrifler.
 • Signalpistoler.
 • Ammunition til ovenstående. Disse hører under våbentilladelsen, så har du en tilladelse til en riffel, så skal du ikke have en seperat tilladelse til ammunitionen.
 • Natoptik, herunder digital og termisk optik.
 • Bemærk, at du ikke længere behøves en tilladelse for at erhverve dig en lyddæmper.

2 comments

 1. I bør nok opdatere info om våbentilladelse.
  På nuværende tidspunkt er det umuligt at vide hvor lang tid det vil tage at få en, da der ikke er udstedt en eneste siden 18/1-2022, hvor det nye ubrugelige IT-system blev taget i brug.
  Selv har jeg ventet siden 20/1.

  1. Hej Hans,
   Det kan du have ret i – jeg har været i kontakt med våbenkontoret, og de oplever desværre problemer med det nye system, som du implementeret den 18/01, hvilket vil sige, at du desværre er ramt af det, ligesom jeg, som du også skriver. Våbenkontoret har været nødsaget til at implementere et nyt system, som kan håndtere de relative omfattende krav om våbenregistrering fra EU. Desværre, lader det ikke til, at de gennemført en overgangsperiode fra det gamle til det nye system, hvorfor de nu er gået helt i stå.
   Vi må håbe, at der kommer styr på sagerne så hurtigt som muligt, og at de tilføjer de nødvendige ressourcer for at kommer tilbage på sporet. Tak for din kommentar.
   // Jacob, Outdoor Season

Skriv et svar