Rævejagt er en værdsat jagtform blandt mange jægere. Ræven er snu, opmærksomme og ikke mindst svære at jage. Regulering på ræven er også blevet mere udbredt. Ræveregulering er muligt både på voksne ræve og hvalpe og ligger både i vinteren og sommeren. I artiklen her kigger vi ind på, hvornår det er tilladt at jage og regulere ræve. Derudover kigger vi ind på rævejagt som en jagtform, ligesom vi også kigger på noget af det mest brugbare udstyr.
Indhold
Jagttider på ræv
Jagttiden på ræven ligger i efteråret sammen meget andet af de jagtbare vildtarter i Danmark. Det er ikke en jagttid, der bliver reguleret meget i forhold til ændring af perioden.
Ræv | 01.09 – 31.01 |
Lyst til at læse mere om de generelle gældende jagttider?
Regulering af ræv
Ræveregulering er blevet mere og mere populært, ligsom det også er blevet mere tilgængeligt. I Danmark skelnes der mellem jagt og regulering. Dette betyder fx, at der er nogle ting, der er nogle regler, der gør sig gældende for jagt og andre for regulering.
Ræveregulering tillades i to perioder om året. Den ene ligger i sommeren, hvor det er tilladt at regulere rævehvalpe. Den anden ligger i februarmåned, hvor det er tilladt at regulere alle ræve.
Alder | Periode | Start/slut |
---|---|---|
Alle ræve | Hele februar | Halvanden time før og efter solnedgang |
Rævehvalpe | 1. juli – 31. august | Halvanden time før og efter solnedgang |
Som det er vist i tabellen ovenfor, så er det tilladt at regulere rævene i reguleringsperioden 1,5 time før og efter solnedgang. Ræven er nataktiv, hvorfor dette er en stor fordel i reguleringen af ræv. Derudover skaber det også en ekstra dimension, som rævejagten ikke tillader.
Udstyr til rævejagt
Skal du på rævejagt eller regulering, så er der udstyr, der er altafgørende for succes. Der findes meget forskelligt udstyr, der kan optimere dine muligtheder. Men ofte er der én ting, der gør det stor udfald.
Rævekald
Rævekaldet er altafgørende i min verden og er virkelig en stykke udstyr til rævejagt, der kan optimere din chancer. Men et kald er ikke blot et kald. Der fås mange forskellige slags, hvor der er forskel på, hvor godt de passer til sæsonen, rævenes alder og erfaring, samt hvor svære de er at bruge.
Et hareskrig kan godt være for voldsomt til regulering på hvalpene hen på sommeren, mens det kan fungere ganske glimerende til rævejagt hen i januar. Omvendt kan en musepiben være for lav til at kalde en ræv ind ude på lang afstand, men være den der gør, at du til sidst kan være ræven helt tæt på.
Ræve critter
En critter er alletiders til at lede opmærksomheden væk fra dig, når du sidder og kalder på rævejagt. Jeg synes især, at disse virkelig kommer til sin magt, hvis du jager ude på åbne marker. Benytter du et kald, så vil ræven søge hen efter lyden. De vil bevæge sig op i mod vinden, hvor der er risiko for, at de får færden af dig, før du ser dem. Bruger du en critter sammen med kaldet, så vil ræven tro, at det er den, hvor lyden kommer fra.
Placerer du critteren ude på den åbne mark, lokker du automatisk ræven derud også. På den måde øger du dine skudchancer på den ellers så snu jæger.
Rævejagt
Rævejagt fremstår i mange former, men uanset hvilken man ynder, så bliver de alle værdsat stort. Rævene er svære at jage, og det er lige præcis det, som gør et af Danmarks mest almindelig rovdyr så populære. Lad os kigge på et par forskellige jagtformer på ræv.
Almen jagt
Ræve i Danmark er meget almindelig, men det er sjældent, at folk støder på dem. De er nataktive og foruden nogle få måneder i løbet af året, så er de ikke særlig almindelig set om dagen. Men på fællesjagter og drivjagter, hvor der bliver drevet med vildtet, er ræven typisk set. Sjældent er de dog nedlagt, idet ræven både er hurtig og adræt.
Gravjagt
Gravjagt er en klassisk jagtform, når man snakker rævejagt. Det er endnu en jagt, hvor kombinationen mellem hunde og jægere forenes. Til gravjagt benyttes små jagthunde til at jage rævene ud af deres grave. I en rævegrav er der typisk minimum 2 udgange, hvorfor man placerer en til to jægere ved hver udgang. Derudover skal der også være en hundeføre til at styre hunden. Denne kan dog stadig godt deltage i jagten.
Gravjagt er en imponere jagtform, hvor hundearbejdet er altafgørende for en succesfuld jagt. Det er spændende, som man kan høre hundene arbejde i fuld fart under jorden, samtidig med at du har alle dine sanser rettet ud udgangen af rævegraven. Derudover er det typisk en rigtig hyggelig jagtform, som så mange andre sociale jagter, men der er god tid til en sludder, når man går fra grav til grav.
Har du lyst til at læse om de forskellige typer af jagthunde at finde ud af, hvilke du kan bruge til gravjagt? Læs mere her…
Lokkejagt på ræv
Dette er virkelig en jagtform, som jeg sætter stor pris på. Det er udfordrende og svært, og kræver en del af jægeren selv. Man skal tænke hver en lille detalje igennem, selvom man naturligvis godt kan have heldet med sig. Jeg har skudt mange ræve og ladet rigtig mange slippe væk, fordi jeg selv har begået fejl, der gjorde, at jeg blev opdaget.
Lokkejagten kan foregå på forskellige måde, men er klart mest effektiv i morgen- og aftentimerne. Som nævnt er rævene nataktive, så det er med at finde dem, mens de er uden for deres grav. Jeg har endnu ikke prøvet at lokke en ræv ud af dens grav.
Lokkejagten foregår på den måde, at man med kald får lokket rævene til sig. De mest almindelige kald er dem, der simulerer et såret dyr eller lyder som en mus, hvilket er meget effektivt, når ræven kommer tæt på.
Nogle gange så kræver rævejagt ikke alverden. På filmen nedenfor sad jeg selv og ventede på en buk en flot sommer aften, hvor jeg fik øje på ræven et par hundrede meter ude. Jeg begyndte at muse den ind med munden, og til sidst var den så nær, at jeg var nødt til at fange den på en eller anden måde.
Hvornår skal du jage ræv?
Der er opstillet nogle regler og jagttider for, hvornår du må jage ræv i Danmark. Disse er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det så også er her, hvor det er mest attraktivt at jage dem. Ræven er snu, men ligesom vi måske kan kende det fra os selv, så tænker de ikke altid helt klart, når de bliver unge eller sultne. Derfor finder jeg især reguleringsperioderne, som vi har tilgængelige i Danmark særlig attraktive.
I videoen nedenfor kan du se noget, som de færreste har set før. EN KLATRENDE RÆV?! Det lyder utroligt, men om ikke andet er det sandt, og det er blevet fanget på video af en dame i Litauen. Dette viser meget godt, hvor langt en ræv er villig til at gå i søgen efter mad. Ligeledes viser det, hvor utroligt adræt ræven er. Den arbejder med balanced, som var det en kat, og ikke mindst hjernen. Det er tydeligt at se, hvordan den overvejer dens muligheder oppe i det høje træ. Det er måske ikke så meget rævejagt, men i højere grad ræven, der er kommet på jagt.