Hvad er jagt i 2021?

Jagt i almindelighed er rigtig mange ting, som der kan være svært at sætte ord. Dog forsøger vi alligevel her i artiklen at belyse mange af de områder, som jagt råder over. Jagt har eksisteret i al den tid mennesket har levet her op jorden. Det er blevet drevet på pattedyr, fuglevildt og forskellige andre dyr. Det er måske noget af det mest naturlige for mennesket, som har sikret vores overlevelse gemmen århundrede. Før var det netop overlevelse, det handlende om, hvor det i dag i højere grad handler om gode naturoplevelser, spænding og intensitet ved selve jagten samt samhørighed med andre jægere.

Jagttider

For at du må gå på jagt i Danmark, så findes der en række gældende, almene regler. Heriblandt befinder jagttiderne for de jagtbare fuglearter og dyrearter. Der er herfor fastsat nogle bestemte perioder på året, hvor de pågældende arter må jages.

Det er derfor særlig vigtigt, at du sætter dig nøje ind i jagttiderne, før du begiver dig af sted med enten haglbøssen, riflen eller buen. Et brud på jagttider kan resultere i store bødeforlæg og i værste fald også resultere i fængselsstaf.

Disse tider er mange og omfattende, og de kan være svære at huske fra hinanden, så derfor har jeg gjort det nemt for dig. Du kan derfor finde alle gældende jagttider her…

Vildtudbytte

Husk at indberette dit vildtudbytte! Dette er et krav for, at du kan få dit jagttegn til næste sæsonen. Du skal seneste indberette dit vildtudbytte for den foregårende sæson den 31. marts.

Vil du vide lidt mere om, hvorfor der skal indberettes vildt, samt hvordan du gør? Så kan du læse mere om det på linket her…

Våben

Våben er en essentiel del af det at gå på jagt. Der må ikke bruges fælder eller snare til jagt i Danmark, som ellers var en del af vores forfædres traditioner. Den dag i dag kan du kommer på jagt med enten et haglgevær, riffel, bue, salonriffel eller i samarbejde med en falk.

Haglgevær

Haglgeværet kalder flere også for et jagtgevær. Dette benyttes til mange forskellige former for jagt. Haglgeværet bruges både på land og til vands. På land til bevægelses- og klapjagt m.fl., mens til vands typisk er i pram på trækjagt.

Haglgeværet kommer i flere forskellige kaliber, hvor disse typisk er enten en kaliber 12 eller kaliber 20. Hertil kan du også støde på andre kaliber såsom en kaliber 16, hvor der mange gange er tale om et noget ældre gevær.

Når vi omtaler størrelsen på et haglgevær, så siger vi typisk først kaliberstørrelsen og derefter størrelsen på patronen. Så fx med en kaliber 12, så er de mest anvendte størrelser 70mm eller 76mm, således kommer det til at hedde henholdvis en 12/70 og en 12/76. Længden på patronen fås også i forskellige størrelser, heriblandt er fx 65mm, hvilket igen hører sig til de lidt ældre geværer.

Riffel

Riflen er den mest kraftig våbentype, som vi bruger på jagt herhjemme. Den fås i et hav af forskellige kaliber, hvor de tre mest gængse kaliber betegnes standardkalibrer, der består af 6,5×55, hvilket er den mindste af de tre, samt .308win og 30.06, som er dem største.

Riflen er et præcisvåben, hvor man sigter på det mål, som man ønsker at ramme – modsat haglgeværet, som man, populært sagt, peger med. Riflen kan bruges til alle de store hjortearter samt andet storvildt i udlandet. Alfa omega er den kaliber, der benyttes. Der findes forskellige krav til forskellige dyrearter og jagtformer, og overholder kaliberen disse krav, så må de benyttes til det pågældende dyr.

Salonriffel

Salonriflen er den ‘lille’ version af en almindelig riffel, der er dog nogle væsentlige forskelle, der skiller dem af. Heriblandt er fx kaliber størrelsen, der med en salonriffel typisk består af en enten 17HMR eller en kaliber .22 Kaliber .22 kommer dog i forskellige versioner, såsom .22short, 22lr (long rifle) og .22 magnum. Til forskel til en almindelig riffel, så er disse kaliber med randtændig.

Våbentilladelse

Ønsker du fx at eje en riffel, salonriffel eller signal? Det kunne også være, at du vil til at gøre noget mere i mårhunderegulering, hvor du ville have dig en natkikkert. Uanset hvilken årsag af de foregående, så kræver det, at du har en våbentilladelse. Denne kan du søge på Politiets hjemmeside. Du kan først søge om en ejertilladelse, når du har købt en riffel eller natkikkert, hvorefter du først kan få den pågældende genstand, når du har fået din våbentilladelse.

Ud over ejertilladelse, så kan du også søge om bæretilladelse til en andens våben eller natkikkert. Dette foregår på samme måde, hvor du dog skal bruge en samtykkeerklæring fra personen med ejertilladelsen.

Du kan læse meget mere om, hvordan du søger om våbentilladelse eller tilladelse til en natkikkert via linket her…

Våbenskab

Våbenskab er en af de følgeomkostninger, der kommer i takt med, at man anskaffer sig et våben. Det er nemlig ikke tilladt at opbevare våben og ammunition uden for våbenskabet. Har du nu fx ikke mulighed for at have et våbenskab, der hvor du bor, så er det dog tilladt at have dine våbenopbevaret hos en anden. Denne person skal dog have jagttegn, før han må opbevare dit haglgevær. Har du en riffel, som han også skal opbevare, så skal personen som minimum have bæretilladelse til din riffel. Vælger du at have dine våben stående hos en anden, så skal dette også registreres hos politiet.

Du kan blive klogere på, hvad det kræver at sætte et våbenskab op her…

Jagthunde

Der findes rigtig mange forskellige hunderacer, der kan benyttes til at jage med, og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilken man skal gå med. Alle hunde har forskellige kvaliteter og instinkter, som der er blevet avlet på i rigtig mange år. Dermed er der typisk nogle hunderacer, der er bedre til at drive med dyrene, hvor andre hunde gør det bedre som apporterende hunde og ligeledes omvendt.

Så har du ikke allerede forelsket dig i en hunderace, så kan du finde en god oversigt over, hvilke type hund der passer godt til dig. Find oversigten her…

Skriv et svar