Regulering af mårhund i 2024

5/5 - (3 votes)

Mårhunden (Nyctereutes procyonoides) er en af de mest populære eller upopulære invasive arter i Danmark, det er i hvert fald en af dem, som får mest opmærksomhed. Det invasive dyr stammer fra Asien, men blev i løbet af 1930’eren importeret til Rusland som et jagtbytte til pelsjægere. Arten har siden bredt sig til Finland, Danmark og de øvrige skandinaviske lande. De første mårhunde blev registreret i Danmark i 1995, hvor antallet var meget begrænset. Sidenhen har bestanden dog vokset stødt og i 2020 blev der ifølge Miljøstyrelsen nedlagt over 10.000 individer, hvilket vidner om en ganske stor bestand.

Indhold

Lynhurtige fakta om mårhunden

For lige at komme lidt ind på, hvad det er, som vi ønsker at regulere, så kommer der nogle hurtige fakta om den invasive hund.

Højde20-30 cm
Længde60-80 cm
Vægt4-7 kg *
Kønsmoden1 årig
ParringstidFebruar-april
Drægtighed2 måneder
Antal ungerGns. 10 hvalpe
*I efteråret kan de opnå en vægt på hele 10 kg.

Regulering fra foderplads

Når du opsætter en foderplads til mårhunden, er der flere vigtige faktorer at tage højde for. Først og fremmest skal du vælge en placering, hvor arten naturligt opholder sig, og hvor de kan nå foderpladsen i skjul. Derudover øger du succesraten ved at placere et sted, hvor du nemt kan komme til. Vi kigger nærmere på det nødvendige udstyr og retningslinjer for en optimal opsætning her.

Danmarks Jægerforbund har lavet ovenstående video vedrørende regulering af mårhund fra foderplads

Har du overvejet det?

Før du går i gang med at lave en baitplads/foderplads til mårhunde, så er det værd at tænke lidt over nogle ting, da mårhunde kan være ret følsomme overfor ændringer på pladsen, når de først begynder at komme der.

Det er derfor en god idé at få styr på alle ting på én gang. Overvej derfor dette:

  • Vil du bruge lys på foderpladsen?
  • Vil du have en fælde op ved foderpladsen?
  • Vildtkamera er en god ide, men har du tænkt over, hvor det kan hænge?
  • Hvordan kommer du til pladsen? Hvor kommer vinden fra?
  • Skal du foder i rør, tønde, foderhus eller andet?

I artiklen her adresserer vi nogle af disse overvejelser, som du kan anvende som indspark til din opsætning. Først når du har fået dette på plads, kan du begynde at kigge efter et godt sted at lave baitpladsen.

Placering af foderplads/baitplads

Hvor kommer mårhunden, kan du måske spørge dig selv om, og det kan da også være svært at svare på. Det kan være en god ide at dykke ned i, hvad mårhunden er for en størrelse for at finde ud af, hvor du kan finde dem. I artiklen mårhundens kendetegn kigger vi på, hvad der kendetegner arten og hvor den typisk befinder sig.

Tip: Vildtkamera og vildtkamera med SMS er et effektivt værktøj i jagten på mårhundens og dens færden, og kan ligeledes anvendes når baitpladsen er sat op til holde øje med dyrene. Læs med her og bliv klog på vildtkamera inden du køber!

Som en lille spoiler, så kan jeg fortælle, at mårhunden ofte bevæger sig ofte i og ved vådområder, langs vandløb med buske og tagrør, eller i skove, hvor flere dyreveksler mødes. Det kan også være ved diger med overkørsler eller langs skovbryn. Placer derfor foderpladsen tæt ved buske eller anden tæt bevoksning.

Placering af stige eller skjul

Det er vigtigt at tænke over, hvor du placerer din stige, tårn eller skjul, da det kan være afgørende for din succes.

Start med at finde ud af, hvad den typiske vindretning er, så din fært ikke sendes ind over pladsen eller sæt måske to stiger op for at have flere muligheder. Det er også super vigtigt at sikre et godt kuglefang, især fordi det kan være svært at se i mørket. Hvis du placerer lokkemaden lidt ude i det åbne, kan du udnytte det naturlige lys og lettere få øje på mårhunden, når den kommer til pladsen.

Tip: Drys lidt halm eller træspåner på pladsen – det giver en lys baggrund, som gør det nemmere at spotte mårhunden.

Samtidig er det relevant at tænke på, at du gerne skal have nem adgang til skjulet, tårnet eller skydekassen. Det gør nemlig, at du nemt og hurtigt kan komme på plads, og du kan optimere din vej til pladsen, så du også kan komme helt lydløs på plads. Det er nemlig ikke unormalt, at du kan opleve, at mårhundene allerede er på pladsen, når du ankommer.

Sørg også for, at der ikke er grene eller andet i vejen mellem riflen og foderpladsen. Hold vegetationen nede omkring pladsen, så du både kan se mårhunden bedre og har mulighed for at skyde sikkert.

Opdateres…

Skriv et svar