Mange lystfiskere forbinder fluefiskeriet og fluebinding som noget af mest prestigefulde inden for lystfiskerverden. Dette er også med til at afholde mange fra især fluebinderiet, da det kan virke omfattende og for kompliceret. Men dette er ikke altid sandheden. Rigtig nok kan det blive meget kompliceret, men det er der jo så mange ting, der kan blive. Vi kigger i artiklen her på det basale ting, som du skal bruge for at komme i gang, og så kigger vi også på nogle af de basale ting, som du skal kende til som fluebinder.
Indhold
Dette skal du bruge til fluebinding
Fluebinding er på nippet til at være en hel videnskab at komme i gang med, men nedenfor har vi opridset nogle af de basale ting, som du skal bruge for at komme godt i gang med fluebinderiet. Disse beror hovedsagligt på de værktøjer, som er mest anvendt til fluebinding.
Værktøj til fluebinding
For at komme i gang med fluebindig, så er der nogle fundamentale ting, som du skal bruge for at komme ordentlig i gang. Man kan roligt sige, at fluebinding i hvert fald i visse tilfælde kan være noget småtteri, hvor det i mange tilfælde kræver, at du har begge hænder fri. Så hvilke værktøjer skal du så bruge for at komme i gang, det kigger vi på.
Fluestik
Til fluebinding er fluestikket en nødvendighed, det er det, der holder krogen til den flue, som du skal til at arbejde på. Udvalget er stort, når vi kigger på fluestik, og de findes i alle prisklasser. Prisen kan variere af forskellige årsager, det kan både være dens kvalitet, antallet af features, samt hvor nemt det er at arbejde med. Ved at bruge lidt flere penge på et fluestik, så får du typisk lidt flere finesser med, der kan øge hastigheden på din fluebinding, og samtidig gøre mange processer noget mere smertefrit.
Mange foretrækker et fluestik med en flod, således de kan binde fluer, hvor de har lyst. Det er også muligt at få et fluestik, der skrues fast på bordkanten. Denne form er meget stationær, og gør det noget mere besværligt at flytte rundt på tingene, når du er kommet i gang. Til gengæld så står fluestikket fuldstændig fast, og har dermed ikke mulighed for at falde over.
Sakse
Når det kommer til fluebinding, så kan antallet af sakse typisk hobe sig op, men når alt kommer til alt, så er det faktisk bare to sakse, som du behøver. En grov og en fin saks. Igen kan man sagtens finde meget anvendelige sakse indimellem eller som er bedre egnet til nogle ting frem for andre, men overordnet set, så behøves du ikke mere end to.
Den grove saks benyttes sjovt nok til det grove arbejde. Dette kan fx være ting som at klippe i kobbertråd eller kuglekædeøjne eller andre lignende ting. Disse benyttes også i flere tilfælde til at klippe grove stykker ud af hår og skind, hvis du fx har købt større stykker hjem.
Den fine saks er i høj grad den vigtigste, hvilket også betyder, at det ikke er her, at du skal spare alle pengene. Det er denne, som du skal bruge til at lave det fine tilpasningsarbejde, som det kræver, når du skal i gang med at binde fluer. Det vil sige, at du både skal kunne klippe langsomt, meget præcis og nogle gange meget, meget lidt.
En dårlig saks kan derfor i mange situationer resulterer i gråhår og lange frustrerende aftner, så et godt råd fra en fluebinder til en fluebinder – lad være med at købe for billigt. Dette betyder også, at du godt må passe lidt på den fine saks, så lad være med at bruge denne til at klippe kuglekædeøjne og kobbertråd, så holder den ikke særlig lang tid. Pas på den og du har den i årevis.
Trådholder
Trådholderen er ligesom denne, der holder bindingstråden, som du bruger til at binde fluer med. Man kan derfor argumentere for, at det er relativt vigtigt stykke værktøj, når det kommer til fluebinding. Årsagen til at man bruger en trådholder er, at der i rigtig mange tilfælde skal laves utallige rotationer for at finde forskellige fjer fast på krogen. Den meget fine bindingstråd skal mange gange omkring for at holde ordenligt på fjern og samtidig bidrage til det visuelle. Har du ikke en trådholder, hvor du let og smertefrit kan påføre tråden, så kommer du til at sidde længe.
Der findes forskellige versioner af trådholdere, og det er nok lidt en smagssag, hvad du bedst synes om. Pointen er at få en trådholder, der kan holde bindingstråden tilpas meget, således at den ikke holder tråden fuldstændig fast, og heller ikke lader den løbe helt løbsk. Når du har fået købt dig en trådholder, så kan du selv gå ind og justere den ved enten at trække benene lidt fra hinanden eller modsat presse dem tættere på hinanden. Benytter du fx en tyk tråd, så skal den være noget strammere end, når du fx bruger en tynd tråd. Det kan derfor være nødvendigt at lave justeringer undervejs.
Prismæssigt varierer en trådholder også. Her er det igen kvaliteten, der er en bestemmende faktor, men findes også forskellige fordele, der gør nogle trådholdere dyrere end andre. Fx kan du få trådholdere med et keramisk indlæg, hvilket praktisk talt gør dem nærmest uopslidelige.
Tråder
En tråder er et forholdsvis billigt lille stykke værktøj, der skal hjælpe dig med at får tråden på plads i trådholderen. Dette gøres ved at stikke ståltrådsløkken gennem røret på trådholderen, hvorefter tråden sættes igennem løkken. Til sidst trækkes tråderen tilbage ud gennem røret på trådholderen, og så er du klar til brug. I teorien kan du godt klare dig uden en tråder og finde alternative veje at få tråden ud gennem røret på trådholderen. Det er til gengæld så få penge, som vi snakker om og så meget besvær sparet, at det næsten ikke kan betale sig at undvære sådan en.
Dubbingnål
Dubbingnålen bruges typisk, når du anvender lak til at forsegle knuderne på fluen. Du kan fx bruge den til at kradse lidt fibre ud af fluen, hvis den ikke lige er blevet bundet helt efter planen. Dette er ofte uundgåeligt, og det er her, at dubbingnålen virkelig kommer til sin magt. Derudover bruges nålen også til at styre en dråbe lak på rette plads. Dette gøres ved at dyppe spidsen af nålen ned i lakflasken, hvorefter lakken påføres ved brug af nålen til at lakere med det lak, der sidder på nålen.
Ønsker man at bruge en dubbingnål til begge dele, så kan det varmt anbefales at anskaffe sig to nåle, således man bliver fri for at skulle rengøre igen og igen.
Hackelklemme
En hackelklemme er en stor hjælp til at kunne styre de små hackelfjer på plads med. Den bidrager til, at man har væsentlig bedre fat i fjernene, og endvidere hjælper den med at holde retningen på fjeren, således den ikke begynder at sno sig. En hackelklemme er svær at undvære. Den kommer i forskellige prislag, og du vil ofte opleve, at de lidt dyrere klemmer holder bedre på fjeren.
Børste
Børsten bruges til at krads fibre ud af fluen. Dette kan være som dubbing eller som fjerfibre. Det er egentlig en lille kradsepind, og den er sammen med børsten er svær at undvære i fluebindingsprocessen. Der findes alverdens alternative måder at lave en kradsepind på, og som børste er der mange, der bruger en tandbørste.
Whipfinisher
Her er virkelig et af de værktøjer, som du kommer til at elske og samtidig sætte stor pris på, at der findes sådan nogle værktøjer. En whipfinisher er det værktøj, som du bruger til at binde slutknuden på fluen med. Det kan lade sig gøre at binde disse knuder i hånd, men det kræver en del øvelse, og selv derefter kan det være svært at styre knuden præcist. Det er også muligt at lave andre knuder, der er nemmere at lave i hånden, men vil man lave det ordentlig, så laver man en whipfinishknude.
Lær at lave din whipfinisherknude her
Har du allerede fluen klar, og skal egenligt bare have den sat på fluelinen, så kan du se de nemmeste fiskeknuder her…
Dubbingtwister
Denne bruger du til at lave dubbing med, og den kan være særdeles anvendelig til at lave flere forskellige fluer med. Det er dog ikke noget af det værktøj, der er afgørende for at komme i gang med at binde fluer.
Hæklenål
Denne er meget anvendelig til at hækle fluekroppe i garn. Oftest set er det laksefluer, der laves på denne måde, og det er generelt en metode, der får meget og mere opmærksomhed. Igen er det måske ikke en metode, som du skal bruge, hvis du er helt ny i fluebinderiet, men det er helt klart en metode, som du kan nørde mere ind i på sig.