For mange kan valget af det bedste vildtkamera føles som at finde det perfekte juletræ til jul. Der er ufatteligt mange af dem, og de ligner alle sammen mere eller mindre hinanden.
Ikke desto mindre så kan der dog være stor forskel på de forskellige vildtkameraer. Derfor sætter vi i artiklen her fokus på de mange fordele og ulemper ved de forskellige kameraer. Derudover kommer vi også med vores bedste bud på dit nye kamera i vores test.
Indhold
Test af vildtkamera
Vi er i øjeblikket i gang med at ligge en sidste hånd på testen af vildtkameraer. Vi sørger hele tiden for at holde vores test up to date, hvorfor du iblandt kan opleve, at den ikke er tilgængelig som nu.
Vi sørger dog for hurtigt at være tilbage med en opdateret test, så du kan få de bedste tips til, hvilket kamera du skal gå med. Indtil testen er tilbage kan du jo passende tage et kig i guiden til vildtkamera. Så får du også alle de vigtige ting med, når du skal vælge kamera.
Guide til vildtkamera
Når det kommer til vildtkameraer, så kan der være mange forskellige faktorer, som man skal forholde sig til. I denne guide kigger vi nærmere på nogle af disse og giver dig et indblik i, hvad du skal gå efter. Vi kigger blandt andet nærmere på
- Pris på vildtkamera
- Betjeningsvenlighed
- Funktioner og indstillingsmuligheder
- Billed- og videokvalitet
- Sensorrækkevidde
- Field of view
Pris på vildtkamera
For mange er prisen helt essentiel, når de skal vælge vildtkamera. Nogle vil have det billigste, flere vil have det bedste til prisen og andre vil have det allerbedste. Naturligt nok har mange et budget, som de vil holde sig inden for, så det ikke stikker helt af for dem, når de skal shoppe.
Prisen på vildtkameraer går fra omkring de 500 kr. for dem Aldi til omkring 5000 kr. for de dyreste, der kan det hele. Men du behøves slet ikke at tømme bankboksen, når du skal købe et kamera. Pris og kvalitet hænger, som i så mange andre situationer, sammen.
Det er ofte gældende, at desto flere penge desto bedre kamera og flere features får du. Dog gælder det dog også ofte, at du kan få meget mere end, hvad du behøver.
Vildtkamera med MMS
Det bliver mere og mere attraktivt og få vildtkamera med MMS. Om det skyldes dovenskab eller blot teknologiens udvikling, lader jeg være op til læseren selv. Med et MMS-kamera kan du modtage optaget billeder og videoer på din telefon eller computeren. Det vil sige, at du kan vælge imellem at modtage dem på MMS eller e-mail.
Brugen af kameraer er meget populære til blandt andet bukkejagt herhjemme og i udlandet. Kunne du tænke dig at lære mere omkring bukkejagt, så kan du læse mere om det her…
Hvornår skal jeg vælge et vildtkamera med MMS?
Et vildtkamera med MMS er for mange blot en overflødig gadget. Men ikke desto mindre, så har jeg også et. Det er super sjovt og fedt at følge med i, hvad der sker ude på jagten – hvor som helst, når som helst. Det kan dog anbefales at sætte telefonen på lydløs, hvis ikke du vil have forstyrret din nattesøvn.
Ellers kommer vildtkameraet med MMS virkelig til sin ret, når du har lagt ud til din jagt og ønsker at følge med i, hvad der sker. Flere benytter også dette kamera, hvis de har et dårligt helbred. Endelig er det også meget benyttet blandt jægere, der har jagt i Sverige. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle danske simkort, der fungerer i udlandet.
Betjeningsvenlighed
Der kan være rigtig stor forskel på, hvor nemme det enkelte kamera er at indstille. En god tommelfingerregel er; desto mindre det kan, desto nemmere er det.
Jeg har indstillet rigtig mange forskellige kameraer, og min generelle oplevelse er, at det altid lykkedes til sidst. Så kan det godt være, at man til sidst er nødt til at krybe til brugsanvisningen for at få styr på det sidste.
Det almindelige vildtkamera uden MMS er som regel lige til at få indstillet. Der findes på de fleste almindelige vildtkameraer en række indstillingsmuligheder, hvor man får muligheden for at sætte sit eget præ på kameraet.
Når vi snakker vildtkamera med MMS, bliver det som regel lidt mere avanceret. Foruden en lang række af de samme indstillinger som på almindelige vildtkamera, så kommer der hertil også nogle valg ift. tilsending af billeder. For at få indstillet disse skal du på nogle kameraer have dem tilsluttet en computer og have indstillet et program for at opsætte dem. Dette kan virke lidt voldsomt for nogle, men det er som regel også lige til, hvis man følger guiden. I nogle butikker er de ligefrem så søde, at de hjælper med opsætningen ved køb.
Funktioner og indstillingsmuligheder
Evnen til at spotte dyr
Der findes kameraer, der er tilsluttet eksterne bevægelsessenorer, men de fleste har indbygget PIR i sig. PIR registerer regulære ændringer i landskabet foran vildtkameratet og ikke specifikke varmekilder, som et termisk kamera ville gøre. PIR’eren opfanger temperaturændringer, som opst¨¨år, når noget bevæger sig foran sensoren, som er noget andet end selve baggrunden. (Tip: Derfor fungerer mange kameraer også bedst, når de har en fast baggrund. Dette kan fx opnåes ved at placerer kameraet højt og pege ned).
Dermed vil PIR’eren have lige så nemt ved at opfange et koldt objekt som et varmt objekt i form af et dyr. På samme vis vil et stort dyr langt væk sandsynligvis have lige så nemt ved at blive opfanget som et lille dyr tæt. Sålænge de begge udgør den samme temperaturændring i forhold til baggrunden for PIR’eren. Så endelig desto større ændring af baggrunden, fx en hurtigere bevægelse, vil få PIR’eren til at udløse kameraet hurtigere.
Følsomheden af en PIR kan afhænge af mærket og modellen og er som regel opgivet af producentet. Det er dog ikke altid et tal, som du kan tage for gode vare, og du kan med fordel lave dine egne test for at se, hvad der fungerer bedst i dit område. Endvidere har du i mange nyere vildtkameraer mulighed for at justere PIR’erens følsomhed.
Dette kan være en fordel i et område med høj bevoksning, der vil få kameraet til at udløse ved bare en smule vind. For at få det optimale ud af sit vildtkamera har flere producenter indbygget op til flere PIR’ere, som peger i forskellige retninger. Dette gør kameraet i stand til at forudse, hvornår dyret er inde i kameraet synsfelt. Her skal risikoen for billeder uden dyr i skud vejes op imod værdien af forventning og ofte vil en enkelt PIR af god kvalitet være mere end tilstrækkelig.
Trigger-time
Dette er tiden fra, at der er registeret bevægelse og til, at der bliver taget et billede. Når et dyr er blevet opdaget, afgør trigger-tiden, om et dyr stadig er foran kameraet, når billedet tages! Denne funktion kan også variere mellem producenter og model. Udløsning kan være helt ned til 0,1 sekund eller op til 1+ sekund eller langsomere. Dette kan være den afgørende forskel på om et hurtigt bevægende dyr, der bliver fotograferet eller ej.
Trigger-tiden er generelt offentliggjort af producenten på deres hjemmesider, idet denne er et reelt salgsargument. Det er ikke unormalt, at trigger-tiden er langsomere, når der optages video. Der går som regel lidt længere tid for kameraet at ‘vågne’ videooptagelsessystemet fremfor det, der bruges til stilbilleder. Ønsker du derfor at filme dyr i hurtig bevægelse, så bør du vælge et kamera med en hurtig udløsertid på dets videoindstilling.
Vores anbefaling vil være at gå efter en hurtig trigger-tid på stillbilleder, da du vil gå glip af langt færre dyr med denne funktion.
Gendannelsestid
.. Eller tiden fra, at der er taget et billede til, at kammeraet er klar til at tage det næste. Denne tid kan reduceret gennem en hurtig triggertid, hvis kameraet fx skal bruge længere tid på at blive klar igen. For de bedste vildtkameraer er der ikke den store restitutionstid og i visse tilfælde tæt på ingenting. Dette gør også kameraet i stand til at tage flere billeder i træk, hvis kan være lidt en overset funktion. Og lad mig sige det sådan – det kan både være en fordel og en ulempe! Men frygt ej, der er typisk nogle indstillinger, som gør det muligt at justere denne funktion.
Et eksempel, hvor en lang restitutionstid kan være en ulempe er fx, hvis der skulle komme flere dyr forbi. Kameraet udløser ved det første dyr, men når ikke at blive klar igen til resten af flokken. Dette problem kan delvist afhjælpes ved brug af videoindstillinger. Men som du nok har gættet, så er en langsom gendannelsestid på stilbilleder og lig med ofte længere gendannelsestid på video. En ulempe med hurtig gendannelse tid, hvis ikke der er justeret for dette i indstillinger, kan være, at SD-kortet bliver meget hurtigt fyldt på.
Kameralinser
De fleste vildtkameraer kommer med et objektiv, der har en fast brændvidde og dermed synsfelt. Dette betyder også, at det har en fast punkt for fokus. Nogle producenter tilbyder et udvalg af fabriksmonterede linser til et bestemt mærke og model. For eksempelt laver Bushnell et Nature-View-kamera med udskiftelige linser, som er designet til at have et meget tæt fokuspunkt. Generelt kommer de fleste kameraer med et vidvinkelobjektiv, der er godt til at få meget med på billiderne, men dette kan også være skyld i, at visse motiver fremstår relativt små. I modsætning til et vidvinkelobjektiv så udelader et smalt synfelt, zoomobjektiv, mange detajler.
Blitz / Belysning
Vildtkameraet belysningstype er typisk fabriksmonteret, og derfor varierer det typisk med producent og model. Derfor anbefales det, at du vælger en variant, som passer til det ønsket brugt. Typisk hæfter man blitz med det hvide lys hos fotografen. Noget af det samme bruges ved vildtkameraer bortset fra, at det ikke altid er synligt for det menneskelige øje. Det bruges både, når der skal tages billeder og film i mørke, hvorfor aktiveringsperioden varierer.
Der er tre typer blitz, 1) hvidt lys – ligesom et konventionelt kamera, som bruges til at tage farvebilleder/video i mørke, 2) infrarød med lavt lys og 3) infrarød uden lys (også kaldet sort-glimt, skjult blitz). Infrarød blitz giver sort/hvid-billeder og bruges normalt kun om natten. På lysskalaen befinder infrarødt lys sig ved grænsen og lige under det synlige lysspektrum. Derfor er infrarøde lys langt mindre tilbøjelige til at forstyrre de sky nattedyr end et hvidt lysglimt.
En standard blitz med hvid lys bruger LED-arrays, som udsender infrarødt ved en bølgelængde på omkring 850 nm. De fleste kameraer er mindre følsomme over for 850 nm infrarød kontra hvidt lys, men kan stadig generere et fornuftig kvalitetsbillede. Ulempen ved 850 nm infrarød er, at der stadig er et svagt rødt skær synligt for det menneskelige øje, og mine erfaringer er, at dette også synligt for dyr.
Nyere kameraer er dog typisk endnu mere følsomme over for infrarød. Dette gør det er muligt at bruge LED-arrays, der udsender lys længere ind i det infrarøde spektrum ved omkring 940 nm. Denne belysning kan være skyld i, at billeder/video er mere “kornede”. Ligeledes er flashens rækkevidde også reduceret, men til gengæld er den synlige glød meget reduceret og kun virkelig synlig for det menneskelige øje, når man stirrer direkte ind i kameraet. Dette forstyrer ikke kun dyrene mindre, men det gør det også mindre synligt for udvedkommende. Dermed mindskes risikoen for at få stjålet dit vildtkamera, idet der ikke er det “skarpe” lysglimt i nattens mørke til at afsløre kameraet position.
Billed- og videokvalitet
Som nævnt kan flashtypen være med til at påvirke billedkvaliteten, men den funktion, der har den største effekt på dette, er opløsningen af billedsensoren. Kvaliteten og størrelsen på sensoren som kameraet har også betydning for, hvor gode billeder du får fra dit kamera. Ligesom også kameraets lukkehastighed og objektiv har indflydelse på det endelige resultat. Opløsning er angivet i megapixel (MP), og er blot antallet af pixels, der er optaget i et digitalt billede. En megapixel er en million pixels. Jo flere megapixel, jo bedre kvalitet er billedet sandsynligvis, men med den ulempe, at et højt antal megapixel vil resultere i, at du opbruger dit kameras hukommelse (dets SD-kort) hurtigere.
Antallet af megapixels er dog en glimrende indikator for netop billedkvaliteten og videokvaliteten. Der er i flere kameraer mulighed for at vælge imellem antallet af megapixels. Således du fx kan vælge 12, 18 eller 24 MP. Dette er en smart funktion, hvis du fx går med almindeligt vildtkamera uden MMS, og du samtidig har langt til jagten. Så kan du vælge færre megapixels, hvilket vil forringe kvaliteten. Men til gengæld får du plads til endnu flere billeder på SD-kortet.