En rygsæk er ikke bare en rygsæk, der er stor forskel på en vandrerygsæk og en klassisk rygsæk, som du bruger til hverdag. En vandrerygsæk skal være din bedste ven og du skal være glad hver gang, den kommer på ryggen. Den skal sidde godt og kunne opbevare og beskytte dit tøj og udstyr i alle vejrsituationer.
Indhold
Din guide til den bedste vandrerygsæk
Det gælder med vandrerygsække som så meget andet friluftsudstyr. Det er en god ide at gøre sig nogle overvejelser om udstyrets brug, inden man kaster sig ud i en lidt for god handel. Kig derfor guiden igennem og vurder, hvad du skal bruge din vandrerygsæk til.
Volume
Størrelsen på den vandrerygsæk, som du skal anskaffe dig afhænger af flere ting. Heriblandt er det fx længden på din tur, mængden af udstyr som du får brug for, og så har årstiden faktisk også en faktor herpå. For at gøre tingene lidt mere overskueligt, så har vi inddelt volumen i 3 størrelser. På denne måde kan du nemt og hurtigt skabe dig et overblik over, hvad du har brug for. Husk på, at dit valg kan varierer efter, hvordan du pakker samt hvilket type udstyr som du benytter. Det kan fx være, at du bruge de samme vandrebukser til flere ting eller du kun benytter dig af letvægtsgrej.
40-60 liter – weekendturen
Skal du på weekendtur eller måske endda en forlænget weekendtur på en shelterplads, så kommer du rigtig langt med en 40-60 liters vandrerygsæk. Du har sjældent brug for alverdens tøj til sådan en tur og med en shelter har du sparet dig selv for fx et telt. Er du godt til at begrænse dig og pakke minimalistisk vil en 60 liters rygsæk også gøre det godt for dig. Det kræver en god planlægning og lidt viden om behov for at pakke småt. Men får du dig første denne selvindsigt, så sparer du virkelig dine fødder meget.
60-80 liter – one week away
Dette mest populære størrelse blandt de tre. Denne størrelse er en alletiders all-around størrelse taske, der matcher manges brug. Det kan være alt fra en forlænget weekend med stor oppakning til en 5-7 dages tur med moderat oppakning. Med vandrerygsæk med en volume på 60-80 liter kan du få både telt, sovegrej, kogegrej samt alt det andet med. Har du fx flere weekendturer på et år og måske blot en enkelt eller to længere ture. Så er denne størrelsestaske også værd at anbefale, idet der ofte er rig mulighed for at tilpasse dem.
80 + liter – all or nothing
Jeg vil overveje det en del, før jeg kaster mig ud og køber en vandrerygsæk med en volume større en 80 liter. Man skal jo trods alt selv bære den. Du skal vælge sådan en taske, hvis du skal eller har flere turer med mange overnatninger (6+ nætter). 80 liter synes jeg personligt gør det rigtig godt også til længere turer, men 10 liter eller mere oven i de 80 liter har også stor betydning. Mange vælge de helt store tasker, hvis de skal:
- bære noget af deres mindre børns bagage. Dette er meget normalt, at forældre deler børnene bagage for at give børnene den bedste oplevelse på vandreturen.
- på vandretur om vinteren, hvor det meget naturligt kræver mere oppakning. Det kræver fx en varmere sovepose, ekstra tøj og et telt med en større isoleringsevne.
Vægt
Vægten hænger meget naturligt sammen med vandrerygsækkens volume og størrelse. Desto større volume desto tungere bliver rygsækken. Det er en god tung at gøre op med dig selv, hvad du ønsker af din vandrerygsæk. En klassisk tommelfingerregel med vægt er, at større komfort resulterer i tungere vægt og på samme vis den anden vej. Komfort er vigtigt især til længere vandreturer, hvor det altså godt kan betale sig at bære på en tungere vandrerygsæk. Skal du nu ikke så langt, så kan du med fordel spare lidt på komforten og vægten.
Pasform
Langt de fleste vandrerygsække komme med en justerbar pasform. Dette er vigtig i forhold til at få tilpasse din nye rygsæk til din pasform. For at tilpasse en vandrerygsæk til den rigtige pasform, så kigger man på:
- Længden på din torso. Torso længden er længde fra hoften til nakken. For rette tilpasning justeres skulderremmene i første omgang.
- Lændstøtten. Denne kan i mange tilfælde justeres op og ned og for maksimum komfort, så skal denne tilpasses rigtigt. Vær opmærksom på, at denne måske skal tilpasse gang til gang alt efter din oppakning.
- Hoftebælte og bryststrop. Begge dele er med til at øge komforten, stabilisere rygsækken og give den bedste støtte. Disse kan justeres op og ned, og det er vigtigt, at du ikke placere disse fejlagtigt.
Funktioner
De fleste vandrerygsække er spækket med smarte og brugbare features. Men lad os tage et kig på, hvilke funktioner der rent faktisk er brugbare og gode at have på din vandrerygsæk. Nogle gange er det blot de mindste ting, der er med til at gøre forskellen.
Bæresystem
Som vi lidt var inde på under pasform, så har bæresystemet har stor betydning. Bæresystemet på en vandrerygsæk består af skulderremmene, bryststroppen og hoftebæltet. Det er vigtigt, at disse består af en vis kvalitet og komforten her er relativt høj. Brandet Osprey er blandt særdeles kendt for deres prisvindende bæresystem og især dette brand er værd at kigge efter, hvis du sætter dette højt. Det skal dog siges, at der findes mange kendte mærker, som alle leverer en høj komfort, idet bæresystemet er noget af det vigtigste.
Ventilation
Her snakker vi ikke aircondition eller en blæser, der kører i baggrund. Nej, ventilation især omkring vandrerygsækkens kontaktflader til kroppen er også værd at kigge på. Har rygsækken ikke ordentlig ventilation omkring kontaktflader, så kan det hurtigt blive varmt og ubehageligt. Dette kan skabe irritation, hvilket du ikke ønsker på din vandretur. Det er derfor en god ide at finde en vandrerygsæk med et godt ventilationssystem. Dette gælder især, hvis du ønsker at vandre i varmere klima.
Spændingsnet-suspension er et særdeles fremragende ventilationssystem. Dette trampolinligende design gør, at der ikke er en direkte kontaktflade mellem din ryg og tasken. I stedet støtter din ryg i mod et meshfor, der er sammensat med din vandrerygsæk. Dette skaber et super airflow bag din ryg og de naturlige luftstrømmer gør, at du ikke sveder nær så meget. Det kan være en god ide at teste det af, om dette system er noget for dig, inden du begiver dig ud på tur.
Polstring
Polstringen på en vandrerygsæk bidrager til en øget komfort. Desto kraftigere polstring desto bedre komfort. Der findes god efterhånden mange alternativer, når vi snakker polstring. Derfor kan du finde vandrerygsække med mindre polstring, men en teknologi der gør den bedre. Mærker som Fjällräven, Osprey, Gregory er blot nogle af dem, der leverer en god komfort polstring. Som vi var inde på tidligere, så er de mindre, letvægtsrygsække ikke nær så godt polstret som de store. Dette er heller ikke altid nødvendigt, idet volumen størrelse gør, at de ikke kan blive ligeså tunge. Til gengæld kan en god komfort stadig opnåes ved en god rygsæk.
Regnslag
De fleste vandrerygsække kommer i dag i et vandtæt materiale, men der kan nu stadig være lagt til, at de er 100% vandtætte. Forventer du derfor at bruge din rygsæk meget herhjemme og i de andre europæiske lande, hvor der kan komme megen nedbør. Så er det anbefalsværdigt at anskaffe dig et regnslag til din vandrerygsæk. Det skal dog sige, at de fleste rygsække af bedre kvalitet komme med et regnslag. Tjek derfor efter inden du køber et regnslag ekstra.
Adgangsmuligheder
Når du er på vandretur, så kan det være en fordel at have en rygsæk med forskellige adgangsmuligheder. De fleste rygsække kan jo åbnes i toppen, men når du slår lejr, så er det godt med en større åbning. Det er en stor fordel, hvis du kan åbne din taske helt. Dette kan fx være på fronten, på siden eller i ryggen, når tasken ligger ned. Dette gør, at du kan tilgå dit grej meget bedre. Så er du også fri for at gennemtænke din pakning af vandrerygsækken fuldstændig, når du skal af sted.
Lommer
Lommer er bare altid godt, og hvis du kommer meget i vandreuniversitet, så kan vi jo næsten ikke få nok af dem. Vandrerygsække er også udstyret med mange lommer. Vi tager et kig på nogle af de meste essentielle her.
Hoftebælte lommer er næsten et most. Med dem har du alle de vigtigeste ting lige ved hånden. Det kan være alt fra snacks til kamera og telefon.
Elastik lomme på siderne er der næsten altid. De er praktisk, idet de ikke fylder og er i vejen, når de er tomme. Samtidig er de ofte meget rummelige og kan indholde alt fra mad og drikke til regnjakke og regnslag.
Forlommen kan komme både som et lukket rum eller som et meshfor. Denne er typisk relativ flad, men er god til at opbevare nogle af de vigtigste beklædningsdele som handsker, hue eller vindjakke.
Bundlommen kalder jeg den – det er ofte en relativ stor lomme i bunden af rygsækken. Denne kan benyttes til sovepose, kogegrej eller et par tørre sko. Den er meget praktisk til de lidt større og tungere ting.
Drikkesystem kompatibel
Stort set alle vandrerygsække er kompatible med et drikkesystem. Det kan fx være en Camelbag, der kan tilsluttes rygsækken. På denne måde kan du holde dig hydreret på din vandretur. Der er simpelthen lavet et rum og et utræk, hvor vandtuben kan komme ud igennem.
Om et drikkesystem er livsnødvendigt kan diskuteres. Det er det sjældent i langt de flestes tilfælde. Men det er en feature, der er fed at have fremfor en drikkedunk. Et drikkesystem er praktisk, hurtigt og nemt at anvende. Det skaber overskud, og det er altid godt på en vandretur.
Budget
Vi kommer næsten altid til det, hvad er budget og hvad ønsker? Der er ingen tvivl om, at et større budget giver dig et større råderum til at købe en lækker taske. Stor komfort og fede features koster og du skal derfor overveje, hvad du har brug for, når du skal købe din vandrerygsæk. Vandrerygsækken er noget af det vigtigste, når det kommer til vandreudstyr. Det anbefales derfor ikke, at du sparer alt for mange penge på dette område.
Mærker der er værd at kigge på er Fjällräven, Osprey, The North Face og Gregory. Det er mærker, som vi kender og kan stole på.