Soveposer – Ultimative guide 2024

4.7/5 - (3 votes)

En sovepose er det perfekte valg til de varme sommermåneder, trods der også findes lette vinter udgaver. Det er en smart måde at skære vægt fra din vandrerygsæk og vægt samt plads i det hele taget, når du skal på tur. Der findes i dag rigtig mange versioner, da det aldrig har været mere moderne at komme ud i naturen, end det er lige nu. Derfor kan valget om den helt rigtige være svær at tage. Men frygt ej! Jeg har nemlig gjort det noget nemmere for dig i denne guide.

Indhold

Guide til din helt rigtige sovepose

Det er altid en god ide at sætte dig ind i det grej, som du ønsker at tilføje til din samling. Der er mange elementer, som man glemmer, når der dukker et lidt for godt tilbud op. Det kan være alt fra komforttemperatur og væg til fyld og pakkevolume, når vi snakker soverposer. Derfor vil jeg anbefale dig at læse guide her. Den vil hjælpe dig til at træffe de rigtige beslutninger i købet af sovepose.

Typer af soveposer

Når du læser om soveposer, så støder man typsik på tre forskellige typer: Vinter-, 3-sæson- og sommer udgaver.

Vinter soveposen egner sig naturligt nok rigtig godt til de kolde vintermåneder. Komforttemperaturen på vinter version går typisk fra -6 grader og nedefter. Vægten og pakkestørrelsen for en vinterversion vil typisk være noget tungere samt større end de to andre lettere typer. Dette skyldes, at en vinter udgave får tilføjet mere fyld for at holde komforttemperaturen, og det ekstra fyld gør naturligvis, at dens pakkestørrelse eller pakkevolume øges. Ønsker du én, der skal bruges til de helt kolde vintermåneder og fylde mindst muligt? Så er det en god ide at kigge efter en med dun.

3-sæson soveposer benyttes typisk i foråret, de kolde sommerdage og i efteråret. De har typisk en komforttemperatur, der går fra -6 og op 8 grader. Er du på jagt efter den der er mest all-around? Så er en 3-sæsons sovepose ofte et rigtig godt valg. Disse fåes både med dun og syntetisk fyld.

Sommer soveposer er den sidste af de tre typiske og meget naturligt, så giver det mening at bruge denne om sommeren. Komforttemperaturen ligger ofte noget højere på disse soveposer. Dette betyder mindre brug for isolering, hvilket betyder mindre vægt og mindre pakkestørrelse. Mange af disse har ventilationssystemer og lynlåse, der kan lynes helt ned og bruges som et tæppe.

Soveposens form

En soveposes form kommer til gode i flere forskellige situationer, og det er ikke helt lige meget, hvilken du vælger. Soveposer kommer ofte i to forskellige former: Rektangulær- og mumie formet

Rektangulær soveposer er sjovt nok rektangulære, altså firkantet. Disse tilbyder høj komfort, og vælges ofte til camping og lignede situationer, hvor komforten kommer i første række. Dette betyder ikke, at den mumie formet sovepose ikke tilbyder komfortable situation. Den rektangulære er grundet dens form meget rummelig og til varme dage eller overnatningen indendørs, er dette en god ting. Den rektangulære egner sig nemlig bedst til højere komforttemperature.

Den mumie formet sovepose former sig mere efter mennesket form og slutter noget tættere til omkring kroppen. Dette er den mest sete form for en sovepose og er også det mest populære valg. Den egner sig godt som en all-around pose, som du kan bruge både ude i naturen og inde i ly. Den mumie formet er, som det ligger i navnet, formet efter en mumie. Den kommer ofte med hætte, og så er den bred i overkroppen og bliver smallere og smallere ned mod fødderne. Netop derfor er denne type god til at holde dig varm. Den tæt siddende fylder mindre og veje ligeledes også mindre.

Vægt

Vægten på en sovepose har for mange meget at sige og vægten siger også meget omkring soveposen. Du kan få nogle, der ikke vejer mere en 300 gram, mens andre vejer op i mod 1500 og 2000 gram. Vægten bestemmes i høj grad af dens fyld, materialevalg og isoleringsevne. En vinter udgave er typisk tungere end en sommer udgave. En pose med syntetisk fyld er i stort set alle tilfælde tungere end dem med dun, og sådan kan vi blive ved.

Soveposen er noget af det tungere udstyr, som vi medbringer på vores turer. Det kan derfor godt betale sig at ofre lidt flere penge for at få en ekstra let sovepose og en ekstra god nats søvn.

Skal du have soveposen med på tur? Læs guiden om vandrerygsække og blive klogere på, hvad du skal vælge!

Fyld

Soveposer fyldes med to typer af fyld: Syntetisk fyld og dun. Begge typer har sine foredele og ulemper og netop dem, vil jeg prøve at fremhæve nedenfor.

Dun er til liebhaverne.. Det er på sin vis rigtigt, idet soveposer med dun er dyrere end dem med syntetisk fyld. Men dun er et naturprodukt og det kan bare noget. Dunene stammer typisk fra ænder eller gæs. De er lette, fylder mindre og så er de bare rigtig gode til at give varm. Dertil kræves der ikke ligeså meget fyld til at opnå samme isoleringsniveau som syntetisk fyld. Syntetisk fyld kan simpelthen ikke måle sig med dun, hvis man kigger på varm-vægt forholdet.

Dun har dog også det minus, at de har det med at tage fugten fra kroppen til sig. Når dun bliver fugtige, så mister de sin fylde og blødhed. Men sørger man for at lufte sin sovepose godt og ofte, så undgås dette. Det kan dog tage noget tid for dun at tørre, hvis de bliver våde.

Syntetisk fyld findes i langt de fleste soveposer, som vi ser på det danske marked. De er i det fleste tilfælde billigere end dem med dun. Men de fremstår ofte også både større og tungere. De er til gengæld nemme at rengøre og vedligeholde. Sover man ude og det bliver rigtigt koldt, så er dun at foretrække, idet syntetisk fyld ikke varmer lige så godt.

Temperaturangivelse – komforttemperatur

To sider af samme sag vil mange nok mene, og de er også begge med til at fortælle, hvad den pågældende sovepose passer til. Komforttemperaturen, som er den jeg ofte kigger efter, fortæller dig under, hvilket klima/temperatur soveposen passer godt til. Er det nu én med en komforttemperatur med -8 grader, så vil den holde dig varm ned til -8 grader. Dette kan selvfølgelig afvige, hvis du er kuldskær eller dit telt eller liggeunderlag har en dårlig isoleringsevne.

I Europa er det også meget almindeligt, at producenter inddeler deres soveposer i vurderingssystem. Dette vurderingssystem fortæller noget om temperaturangivelsen og inddeler efter 3 grænser: Øvre grænse, komfort og nedre grænse.

  • Øvre grænse definerer den varmeste temperatur den gennemsnitlige mand kan sove komfortabelt i.
  • Komfort grænsen definerer den laveste temperatur den gennemsnitlige kvinde kan sove komfortabelt i.
  • Nedre grænse definere i modsætning til øvre grænse den laveste temperatur som den gennemsnitlige mand kan sove i.

Pakkevolume eller pakkestørrelse, om man vil

Så kom vi endelig til den, og hvad mener jeg så egentlig, når jeg skriver om pakkestørrelse eller pakkevolumen? Dette beskriver, hvor meget soveposen den fylder, når den er pakket helt sammen. Derfor er dette også en god ting at holde øje med, når du skal købe din nye pose. Desto mindre pakkestørrelse desto mere andet fedt grej har du også plads til.

En sovepose med dun vil som udgangspunkt altid fylde mindre end en med syntetisk fyld. Men om du vælger den ene eller den anden, så følger der næsten altid en kompressionspose med i handlen. På denne er der på langt de fleste stropper, således du kan få din pakkevolume så lille som mulig.

Pris

Jeg har sagt det før og nu gør jeg det igen – pris og kvalitet hænger rigtig ofte sammen, når vi snakker outdoorgrej. Når det kommer til soveposer, så kan vi desværre ikke tale om nogen undtagelse. Soveposen er, som tidligere beskrevet, noget af det tungeste grej, som vi skal have med i vores oppakning. Det kan derfor godt betale sige at ofre lidt flere penge for at få en behagelig nats søvn i det fri og samtidig få en lettere og mindre fyldende.

Skriv et svar