Få styr på knivloven i 2023

4/5 - (4 votes)

Det er en rigtig god ide at have lidt kendskab til knivloven, før du tager en kniv med på farten. Den seneste opdatering af knivloven var i 2016, og deri står der foreskrevet, at du som udgangspunkt ikke må bære kniv i det offentlige rum. Dette gælder for eksempel fritidsordninger, uddannelsessteder, indkøbsmuligheder og lignende. Der er dog visse formål, som anerkendes til, at du her godt må bære kniv. Vi kigger nærmere på disse steder, og hvad knivloven ellers foreskriver i artiklen her.

De hurtige spørgsmål

Når det kommer til reglerne omkring dét at gå med kniv i Danmark, så er spørgsmålene altid mange. Derfor har jeg her samlet nogle af de typiske stilte spørgsmål til knivloven. Har du flere, så send dem endelig til mig?

Må jeg gå med kniv i 2023?

Du må gerne gå med kniv så længe, der er tale om et anerkendelsesværdigt formål. Det kan for eksempel være jagt, fiskeri, outdoor eller anden friluftsliv eller sportsudøvelse.

Er det lovligt at have en foldekniv?

Foldeknive er som udgangspunkt lovlige. De må dog maks have en klinge på 7 cm, og må ikke kunne fastslåes, når den er foldet ud. Igen kræver det dog et anerkendelsesværdigt formål at gå og bære lommeknive og foldeknive. Derfor må de ikke medbringes i det offentlige rum.

Hvor lang må min kniv være?

I henhold til knivloven, så må knivbladet maksimalt være 12 cm. Knive og dolke, der anvendes til et anerkendelsesværdigt formål, er dog undtaget. Bemærk, at dette kun er gældende ved et anerkendelsesværdigt formål.

Må jeg tage min kniv med i offentlig transport?

Spørgsmålet her henvender sig igen til et anerkendelsesværdigt formål. Du må ikke tage din kniv med i bussen eller toget for hyggens skyld. Har du et anerkendelsesværdigt formål, altså skal du fra A til B, og opbevare kniven forsvarligt, så må du gerne transporterer din kniv i det offentlige rum. Hertil gælder det, at kniven ikke må efterlades uden opsyn.

Er det strafbart at overtræde knivloven?

Det helt kort svar er, ja. Du modtager som udgangspunkt en bødestraf, hvis du overtræder knivloven. Denne bøde lyder på 3000 kr., og overtræder du den gentagende gange, så kan det resultere i fængselsstraf.

knivloven kniv foldekniv snitte

Hvad er et anerkendelsesværdigt formål?

Nu er det blevet nævnt et par gang: et anerkendelsesværdigt formål, men hvad er det? Som udgangspunkt, så kan et anerkendelsesværdigt formål for eksempel være jagt, lystfiskeri, sportsudøvelses eller en friluftsbeskæftigelse. Hertil er et anerkendt formål også i forbindelse med sit erhverv for eksempel som tømmer eller lignende.

Selvom du skal eller har benyttet din kniv til et anerkendelsesværdigt formål, så bør du stadig være opmærksom på din færden fra og til den pågældende aktivitet. Det er tilladt at transportere kniven fra A til B og tilbage igen, men du kan komme i knibe, hvis du gør ophold eller render nogle ærinder på vejen. Jeg vil opfrodre til at lade kniven blive i bilen indtil, at du er fremme eller hjemme igen, og gerne nedpakket i din taske. På denne måde undgår du at komme i knibe og på kant med loven, der kan være svær at forstå.

Hvor stor må en kniv være?

Når det kommer til knive til outdoor og friluftsliv, så gælder der nogle andre regler end, når vi snakker køkken knive. “Go big or go home” er der måske mange, som tænker, når de skal vælge en kniv, som de kan tage med på outdoor tur. Store knive kan være praktiske til at kløve træ og skære større ting over med. Dog skal man være opmærksom og ikke lade sig friste. I henhold til knivloven gør det sig nemlig gældende, at uden anerkendelsesværdigsformål må knivens blad ikke måle mere end 12 cm. I flere tilfælde vil det derfor kræve tilladelse at eje og erhverve sig en kniv med et knivblad på over 12 cm. Denne tilladelses afhænger af knivens specifikationer og karakteristiska.

Vær at bemærke er dog, at der sjældent er en regel uden undtagelser. I dette tilfælde så må du gerne medbringe knive og dolke, beskrevet ovenfor, til anerkendelsesværdige aktiviteter. Dette kan være en jæger, som ønsker at have en jagtkniv med på jagt eller en vandre, som ønsker at medbringe en vandrekniv på sin vandretur.

Det er altid en god ide at holde sig til det, som loven foreskriver, idet det kan få hårde konsekvenser for blandt andet jægere, hvis du overtræder den. Er du i tvivl om, hvorvidt din kniv kræver en tilladelse eller ej, så kan det en god ide at rådføre sig med politiet. De har trods alt styr på, og typisk også mere end dine kamerater, der siger, at det nok skal gå. Du kan ansøge om en blankvåbenstilladelse på Politiets hjemme side – her.

Ønsker du at vide mere om knive og jagtknive i særdeleshed, så kan du blive klogere på det via linket her..

Er lommeknive og foldeknive overhovedet lovlige?

Der er mange, som foretrækker foldekniven – den er lille, let og praktisk til adskillige formål. Desværre må vi i Danmark bare ikke gå med en foldekniv i lommen, som du måske har set og hørt fra andre lande. I 2016 blev der lavet ændringer i knivlovensbestemmelse om mindre foldeknive. Disse ændringer har den betydning, at foldeknive der maksimalt er 7 cm og ikke kan l¨åses i udfoldet position, ikke må bæres i det offentlige rum.

Til gengæld fik vi lov til at bruge en foldekniv med lås, hvilket vi ikke har måtte gøre før 2016. Den nyeste knivlov handler i stor grad om et anerkendelsesværdigt formål og en bunke sund fornuft. Det vil sige, at har du et formål med at bære en foldekniv, som vurderes som værende anerkendelsesværdigt, så må du bære en foldekniv og lommekniv. Det vedtaget forslag kan du finde her..

Et eksempel på dette kunne være, at du skal af sted på vandretur og gerne vil have en lommekniv med. Denne foldekniv skal bruges til at skære reb over med, snitte i større træ og måske tilberede forskellige madvarer. Dette er et anerkendelsesværdigt formål. Til og med har du valgt en model med lås, hvilket også der også kan argumenteres for at være i orden, idet der er et sikkerhedsmæssigt perspektiv involveret heri.

Brygger vi så videre på dette eksempel, og du nu har været af sted på din vandretur. På vejen hjem skal du ind og handle lidt indkøbsvarer, så du kan klare dig til den kommende uge. Det er lige inden lukketid, og du skynder dig at springe ind i butikken. Foldekniven har du glemt alt om, den ligger i din bukselomme, som den har gjort på hele turen, men du har ikke været hjemme forbi inden eller fået den ud af bukserne. Selvom du er på vej hjem fra dit anerkendelsesværdige formål, så er din handletur ikke tilladt med kniven på dig, og dette kan du potentielt blive straffet for.

Gælder knivloven også for multitools?

Kort fortalt, så er det et ja, idet multitools kan ses som en foldekniv. Multitools kommer i en lang række forskellige størrelser samt med og uden lås, så hvis der er en kniv i dit multitool, så anses dette også som en kniv. Mange kan godt lide at have et multitool med i hverdagen, så de kan klare mindre opgaver. Måden du kan undgå at komme på kant med knivloven er enten at købe et multitool uden en kniv eller spidsgenstand i, eller også købe en model, hvor det er muligt at skrue dem ud.

Må jeg tage en økse med på sheltertur?

Øksen er et praktisk og nyttigt stykke værktøj at medbringe på sheltertur, friluftur eller andre outdoor turer. Du skal dog være opmærksomhed på knivloven foreskrifter herom, inden du medbringer den på din næste tur.

Om du må tage din økse med eller ej afhænger af størrelsen på den økse, som du ønsker at medbringe. Er øksens klinge eller hoved mindre end 12 cm, så kræver det ikke nogen ekstraordinær tilladelse at medbringe den. Igen vil jeg her referer til et anerkendelsesværdigt formål, så tænk over, hvor du skal hen, og hvad du skal bruge den til. Ønsker du at medbringe en økse med et hoved, som overskrider 12 cm, så kræver det en våbentilladelse.

Vær opmærksom på, at hvis du får lavet en våbentilladelse og vil medbringe en økse med et hovede større end 12 cm, så skal du være opmærksom på, at en økse med våbentilladelse kun må anvendes til det formål, som den er fremstillet til.

Disse knive og genstande er ulovlige jf. knivloven stk. 2

I henhold til knivloven forefindes der en række knive og genstande, som er ulovlige. Dette omfatter både at eje, erhverve sig, besidde eller anvende genstande og knive, som du finder på listen nedenfor. Dette gør sig gældende både på privat grund samt på offentlige steder.

  1. Skarpe eller spidse våben, hvis klingen overstiger 12 cm
  2. Knive med tværstillet greb beregnet til stød
  3. Springknive og springstiletter
  4. Faldkniv og faldstiletter
  5. Foldeknive med todelt skæfte, hvis klinge kan foldes ud ved brug af en hånd (butterflytkniv)
  6. Knive, der er konstrueret til at hænge om hals eller skulder, og som fra denne placering kan trækkes ved brug af en hånd.
  7. Kastestjerne, kasteknive, kasteøkser og lignende
  8. Kårdestokke og andre blankvåben, der fremtræder som en anden genstand

Dog er det muligt at søge om tilladelse til at besidde en af de ovenstående genstande. Formålet og hensigten med dette kræver dog en god argumentation for at få denne tilladelse. Det er politiet, som godkender og udsteder alle tilladelser til privatperosner.

Hvad er straffen for at overstræde knivloven i 2023?

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du overtræder knivloven, når du ellers bare skulle på jagt, fisketur eller outdoor tur i skoven. Derfor er det vigtigt at have styr på knivloven, hvis du ønsker at gå og bære en kniv ude i det fri. Som udgangspunkt så udskrives, der bøder på 3000 kr., når du overtræder knivloven. Sker det gentagende gange, at du laver lovovertrædelser og sker det under skærpede omstændigheder, så kan disse overtrædelser i væreste fald fører til fængselsstraf. Endvidere er der stor sandsynlighed for, at du som jæger mister retten til at gå på jagt samt opbevare våben i en periode på 5 år!

Det er tidligere set, at jægere mister deres jagttegn, når de kommer på kant med loven, og når det kommer til knivloven er dette ingen undtagelse. Faktisk mener konsulent, Nicholai Vigger Knudsen, fra Danmarks Jægerforbund, at mere end 300 danske jægere har mistet deres jagttegn i perioden 2017-2020 ved at købe knive fra udlandet over internettet. Heriblandt har især internetgiganten, Wish, været synderen for flere lovovertrædelser af knivloven.

Hold dig up to date på knivloven

Det er dit ansvar at holde dig opdateret omkring den generelle lov i Danmark, og dette gælder også knivloven, der især er relevant, hvis du ønsker at bære kniv i 2023 på outdoor tur, jagt, fisketur eller andet friluftsliv i naturen. Derfor er det også vigtigt at bemærke, at denne artikel udgører mit syn på våbenloven angående dét at bære kniv. Ligesom alle andre artikler herpå siden, så opdateres de løbende ved ændringer i loven. Der tages ikke ansvar for fejl og mangler i denne fortolkning af loven.

Hvis du ønsker at blive 100-meter mester og rigtig klog på knivloven og andre regler og lovmæssige bestemmelser, som berører friluftslivet, så anbefales det altid at læse vedtaget love selv. På denne måde bliver du 100% oplyst, og du har mulighed for at danne din egen forståelse. Du kan læse meget mere om knivloven på Retsinformation eller Justitsministeriet. Ligeledes kan du finde mere informationer omkring våbentilladelser og våbenloven i almindelighed på Politiets hjemmeside. Denne side bliver ligeledes opdateret med nyt og relevant information.

Skriv et svar